SivisNyt logo

SivisNyt uudistui

Tutustu uuteen sivustoon >

Tunnetko jo Siviksen aluetoimistojen rautaiset ammattilaiset?

ti 27. maaliskuuta 2018 13.51.00

Aluetyö on tärkeä osa Siviksen toimintaa – toimivathan jäsenjärjestömmekin muuallakin kuin Helsingissä. Helsingin keskustoimiston lisäksi Siviksellä on toimipisteet Oulussa, Turussa, Tampereella ja Joensuussa. Aluetoimistoilla työskentee yhteensä seitsemän rautaista ammattilaista, joiden työurien pituudet vaihtelevat parista vuodesta kymmeniin vuosiin.

Pohjoisin toimistomme

Siviksen Oulun aluetoimistolla pitävät päämajaa asiantuntijat Minna Pesonen ja Lotta Pakanen. Lotta on työskennellyt Siviksellä jo lähes 14 vuotta – ensin koulutussuunnittelijana ja sitten asiantuntijana. Hänen erityisalaansa ovat osaamisen tunnistaminen ja tunnustaminen sekä digitaaliset osaamismerkit. Lotan käsiala näkyykin Siviksen uusissa, upeissa digitaalisissa osaamismerkeissä, jotka esitellään huhtikuun SivisNYTissä. Lotta toimii myös yhtenä Siviksen kouluttajista ja ohjaa järjestöjen koulutustoimintaa niin valtakunnallisesti kuin alueellisestikin.

– Tähän viikkoon on kuulunut yksi iso webinaari osaamisen tunnistamisesta ja tunnustamisesta, monta yhteistyöpalaveria ja paljon koulutusmateriaalin tuottamista, Lotta kertoo työviikostaan.

Mikä on pitänyt Lotan niin kauan Siviksellä järjestötyön parissa?

– Työssäni minua motivoi järjestökentällä syntyvän osaamisen esille nostaminen ja näyttäminen digitaalisin osaamismerkein, hän selittää.

Varsinais-Suomen vahvistukset

Siviksen Varsinais-Suomen vahvistukset ovat asiantuntijat Antero Pohjatalo sekä Annika Tahvanainen-Jaatinen, jotka pitävät pystyssä Turun toimistoa. Koulutus on Annikan työssä isossa osassa: hän järjestää alueellisia koulutuksia, suunnittelee ja toteuttaa järjestökoulutuksia, toimii tilauskouluttajana ja auttaa järjestöjä koulutuksen kokonaissuunnittelussa. Annika on mukana myös monenlaisessa hanketyössä, ja toimii lisäksi järjestöyhteyshenkilönä. Aluetyöntekijämme ovat siis oikeita moniosaajia.

–  Tällä viikolla olen muun muassa vastannut asiakkaiden kysymyksiin Sivisverkon chat-palvelussa, suunnitellut Siviksen 75-vuotisaluejuhlaa, valmistellut Verkostot voimavarana -tilaisuutta sekä käynyt keskustelua Open Badges in Folkbildning -hankkeesta, Annika luettelee.

Reilu pari vuotta Siviksellä työskennellyt Annika viihtyy aluetyössä.

– Arvostan annettua vapautta ja vastuuta itsenäisesti suunnitella, toteuttaa ja kehittää työtäni alueella, Annika perustelee.

Tampereella keskitytään hankkeisiin

Tampereen toimistolla työskentelevät asiantuntijat Riitta Tervasmäki ja Eeva Jeronen. Molemmat ovat pitkän linjan sivisläisiä: Riitta on viihtynyt Siviksellä jo kolmisenkymmentä vuotta ja Eevakin jo pian vuosikymmenen.

Tampereella Siviksen toiminta keskittyy hankkeisiin. Riitta työskentelee osa-aikaisesti kahdessa eri hankkeessa: Digipolku töihin -hankkeessa kehitetään erityisesti maahanmuuttajille tarkoitettua vertaisoppimisen mallia digitaitojen kartuttamiseksi. Kansainvälisessä FutVol-hankkeessa taas muotoillaan tulevaisuuden ennakointia helpottavia työkaluja järjestöjen vapaaehtoistoimintaan. Myös Eeva paneutuu hankkeisiin; hän työskentelee täysipäiväisesti Taikoja-hankkeen parissa. Taikoja-hankkeessa keskitytään aikuisten perustaitojen eli luku-, kirjoitus-, numero- ja IT-taitojen parantamiseen.

–  Työhöni kuuluu esimerkiksi koulutusten ja muiden tapahtumien suunnittelua ja toteutusta sekä viestintää. Juuri nyt työn alla on artikkelikokoelma perustaito-osaamisen tunnistamisesta ja tunnustamisesta, Eeva kertoo.

Riitan työviikkoon on mahtunut seminaareja sekä Helsingissä että Joensuussa. Osa työajasta kuluukin matkustaessa, osa etätöissä ja osa Tampereen toimistolla. 

Tampereella aluetyön erityispiirteenä on toimialueen laajuus ja runsasväkisyys.

– Tampereen toimipisteestä hoidetaan suurta maantieteellistä aluetta Keski-Pohjanmaalta Hämeeseen. Näissä maakunnissa toimii monenlaisia verkostoja – kansalaisjärjestöjä, oppilaitoksia, viranomaisia – ja niiden toiminnassa mukana oleminen haastaa pitämään korvat auki moneen suuntaan, Tampereelta kerrotaan.

Itä-Suomen asiantuntija

Joensuun toimiston ainut työntekijä, asiantuntija Lea Lihavainen, on viihtynyt Siviksellä jo huimat 32 vuotta.

Lea on työssään monessa mukana: hän on ollut kehittämässä esimerkiksi kokemuskouluttaja- ja sairaalavapaaehtoistoimintaa, ja aluetyössä yhtenä tärkeänä keihäänkärkenä on ollut myös kulttuurin hyödyntäminen yhdistystoiminnassa. Viime vuonna alkoi myös uusi maahanmuuttajien kotoutumista edistävä koulutus yhdessä Kiteen evankelisen opiston kanssa. Työviikot ovat monenkirjavia myös Joensuussa, ja reissaaminen on osa työtä.

– Viime keskiviikko kului maahanmuuttajakoulutuksen merkeissä Kiteellä, torstaina aluetoimistolla kokoontui Taito Pohjois-Karjala ry:n johtoryhmä sekä vetämäni Joensuun seudun kokemuskouluttajien ohjausryhmä, ja lauantaina pidin järjestökoulutusta Kuopiossa Reserviläisliitolle, Lea raportoi. 

Joensuun aluetoimistolla on tärkeä rooli Itä-Suomessa.

– Pidän tärkeänä, että itäisen alueen jäsenyhteisöjemme piirit, työntekijät ja vapaaehtoiset löytävät Siviksen yhteistoimintaverkoston ja Siviksen mahdollisuudet tukea ja kehittää heidän toimintaansa koulutuksen, opintoryhmäyhteistyön tai kulttuurisen yhteistoiminnan kautta, Lea kertoo.

Verkostot ja yhteistyö ovat aluetyön parhaita puolia

Asiantuntijoiden mielestä parasta aluetyössä on siinä syntyvät verkostot ja laaja-alainen yhteistyö järjestöjen, yhdistysten, oppilaitosten, kaupunkien ja alueviranomaisten kanssa.

– Olen vakuuttunut siitä, että työ aluetoimistossa tarjoaa erilaisen näkökulman Siviksen toiminnan kehittämiseen, Annika hehkuttaa.

– Seutumme järjestötoimijat ovat ilahduttavan aktiivisia osallistumaan Siviksen järjestämiin tilaisuuksiin. Näin pystymme pitämään yllä aktiivista vuorovaikutusta ja ymmärrystä järjestöjen ajankohtaisista asioista, Tampereen työntekijät kertovat.

Aluetyöntekijät kannustavat ottamaan rohkeasti yhteyttä ja vierailemaan aluetoimistoilla.

– Oulun aluetoimisto sijaitsee Kumppanuuskeskuksessa. Tervetuloa tutustumaan ja juttelemaan! Lotta rohkaisee.

– Turun aluetoimisto sijaitsee aivan Turun keskustassa kävelykadun varrella. Toimistomme kynnys on matala ja tänne on helppo tulla, kertoo Annika.

– Joensuun aluetoimistossa ovat kaikki tervetulleita käymään ja vaihtamaan ajatuksia. Minuun voi aina ottaa yhteyttä, Lea kehottaa.

Myös Tampereelta lähetetään terveisiä SivisNYTin lukijoille.

– Toivomme alueellamme olevien järjestöjen, piirien ja yhdistysten toimijoiden kertovan erityisesti koulutustarpeistaan. Myös hanke- ja kehittämistoiminnan kuulumiset ja toiveet kiinnostavat meitä.


Kaikkien aluetoimistojen yhteystiedot löydät täältä.


Teksti: Viia Haapalehto

Kuvat: Jarmo Siira, Annika Tahvanainen-Jaatinen, Anu Törrö, Lea Lihavainen