SivisNyt logo

SivisNyt uudistui

Tutustu uuteen sivustoon >

Arkistojen aarteet: Kentältä kuului 1970-luvulla

ti 27. maaliskuuta 2018 13.44.00

Miten saada miehiä mukaan opintokerhotoimintaan, oli paljon puhuttu huolenaihe OK-Opintokeskuksen aluetoiminnassa 1970-luvulla, jolloin opintokerhot vielä muodostivat pääosan toiminnasta. Keski-Suomi ei perinteisestikään ollut opintokerhotoiminnan vilkkainta seutua, ja niinpä Jyväskylän aluetoimiston opintosihteeri Pirkko Siili kertoikin Opintokerholaisen numerossa 3-4/77:

"Olemme päättäneet systemaattisesti tehostaa tiedon jakamista ja neuvontaa Keski-Suomessa oikein Saarijärven Paavon sisulla."

Oli kuitenkin myös haasteita:

"Niin ja sitten tuo miespuoli. Sehän se on ongelma meillä aikuisopiskelussa. Kun eivät ne könsikkäät rupea kerhoilemaan vaikka mitä tekisi. Väittävät mokomat aikapulaa, mutta olisipa sitä ehtinyt tässä kevään lakkoriehassa perustaa vaikka kuinka monta kerhoa ja käyttää aikaa opiskeluun."

Eikä sitten kauaa kestänytkään, kun jo numerossa 2/78 luettiin iloisempaa tarinaa Keski-Suomesta:

"Naispuolisen opintosihteerin elämän kohokohtia on varmasti mukana olo miesten opintokerhossa. Kun saa olla "kuin kukkanen nokkosten keskellä" ja kun huomaa, että nuo "nokkoset" ovat vakaasti päättäneet perustaa opintokerhon ja opiskella yhtä tiiviisti."

Niin siinä vain kävi, että helmikuun alun paukkuvana pakkasiltana kahdeksan Keski-Suomen Kuorma-autoilijoiden aktiivista jäsentä kokoontui perustamaan opintokerhoa opintosihteerin avustuksella:

"Täytettiin opintosuunnitelmalomakkeet, ryypättiin limsat ja kiiteltiin puolin ja toisin, Päätettiin vielä kertoa asiasta naisväellekin, joka kuuluu kokoontuvan omiin iltoihinsa ja on myös saanut jostain vihiä opintokerhosta."