Aluetyöntekijä on multimahdollistaja

ti 27. maaliskuuta 2018 13.54.00

Suunnittelija. Ohjaaja. Kouluttaja. Neuvonantaja. Kehittäjä. Lobbaaja. Verkosto-osaaja. Mahdollistaja.

Siinä järjestöjen aluetyöntekijöiden työnkuvaa noin niin kuin lyhyesti. Keskiössä on kuitenkin jäsenyhdistysten toiminnan mahdollistaminen.

– Tuen jäsenyhdistysten vapaaehtoisia heidän tavoitteissaan. Olen tehnyt työni hyvin, kun Keliakialiiton jäsenet ovat tyytyväisiä ja yhdistyksillä on aktiivista toimintaa, Keliakialiiton Lounais-Suomen aluevastaava Eeva Laine sanoo.

Taustatyön tekijä mahdollistaa ja lobbaa

Keliakialiitossa aluetyöntekijät tekevät tiivistä yhteistyötä. Kollegoiden kanssa toteutetaan esimerkiksi yhteisiä koulutuksia.

Eevan työpiste sijaitsee Tampereella Keliakialiiton keskustoimistossa. Nysset ja junat ovat reissaavien aluetyöntekijöiden vakituisia kulkuvälineitä, mutta monet asiat hoituvat myös puhelimella, sähköpostilla tai Yammer-viesteillä.

Eeva näkee roolinsa ennen kaikkea taustatyön tekijänä. Hän auttaa yhdistyksiä ideoimaan, tekemään ja toteuttamaan.

– Paikallinen toiminta on tekijöidensä näköistä. Esimerkiksi isoissa kaupungeissa järjestetään erikseen toimintaa lapsille, mutta pienemmillä paikkakunnilla ei välttämättä ole edes kysyntää sellaiselle.

Vaikka yhdistysten tukeminen on kärkenä, Eevan tehtävänä on myös vaikuttaa siihen, että gluteeniton arki olisi sujuvaa. Eeva tiedottaa ja neuvoo muun muassa terveydenhuollon ja ravitsemisalan toimijoita.

Majakka käy työyhteisöstä

Psoriasisliiton järjestösuunnittelija Teuvo Leppänen vastaa puhelimeen Kuopiossa. Hän on Psoriasisliiton ainoa työntekijä kalakukon kotiseudulla.

Teuvon toimistossa riittää silti vilskettä, koska hänen työpisteensä sijaitsee järjestökeskus Majakassa. Työkavereina on kolmisenkymmentä muuta sosiaali- ja terveysjärjestöjen ammattilaista.

– Majakan yhteisöstä on todella paljon hyötyä. Saan tukea, uusia näkökulmia ja juttuseuraa. Ilman yhteisöä työni olisi aika yksinäistä puurtamista, Teuvo Leppänen toteaa.

Hänen työtehtäviinsä kuuluu itäisen Suomen 10 jäsenyhdistyksen neuvonta ja ohjaus. Lisäksi hän vastaa Psoriasisliiton lomatoiminnasta. Teuvo on myös palmoplantaarista pustuloosia sairastavien ja kokemustoiminnan yhteyshenkilö.

Psoriasisliiton kollegoitaan Teuvo tapaa kasvokkain noin 5–7 kertaa vuodessa. Viikoittain on kuitenkin videokokouksia Skype-yhteydellä.

– Olemme onnistuneet viestinnän uudistamisessa. Esimerkiksi harvinaisen erityissairauden suljettu keskusteluryhmä yllätti suosiollaan.

Sivis on antanut ideoita ja konkreettisia työkaluja

Sekä Eeva Laine että Teuvo Leppänen näkevät yhteistyön Opintokeskus Siviksen kanssa erittäin hyödyllisenä.

Uusien ideoiden, kehittämistyön ja koulutuksen lisäksi Sivis tarjoaa käytännönläheisiä työkaluja.

– Monet lomakkeet ovat käyttökelpoisia sellaisenaan. Olisi hölmöä tehdä kaikki itse, kun käytettävissä on valmiit pohjat esimerkiksi osaamistarpeiden kyselyyn, Eeva kertoo.

Psoriasisliitto on tehnyt Siviksen kanssa tiivistä yhteistyötä viestinnän kehittämisessä. Hyvät tulokset näkyvät muun muassa jäsenmäärän kasvuna.

– Aluetyöntekijänä arvostan sitä, että Siviksen koulutuksia järjestetään myös muualla kuin Helsingissä, Teuvo sanoo.

Eeva ja Teuvo toivovat, että Sivis järjestäisi jatkossakin yhdistystoiminnan peruskoulutuksia.

– Aina tulee vapaaehtoisia, joille järjestötyö on uutta. Tarvitaan peruskursseja, kuten järjestöjen hallitustyöskentelyn, rahastonhoitajan ja sihteerin koulutuksia.

Teksti ja kuvat: Tia Yliskylä