SivisNyt logo

SivisNyt uudistui

Tutustu uuteen sivustoon >

Tapahtumatuotantojen ohjaus auttaa toteuttamaan entistä vaikuttavampia järjestötapahtumia

ti 27. helmikuuta 2018 11.07.00

Sivistys- ja kulttuuritoiminnan edistäminen yhdessä jäsenjärjestöjen kanssa on yksi Siviksen tehtävistä uuden strategian mukaan, ja kulttuuritoiminta onkin ollut olennainen osa Siviksen toimintaa jo pitkään. Aina viime vuoden loppuun asti Sivis järjesti omia kulttuuritapahtumiaan, Tuokio-klubeja, mutta nyt kulttuuritoiminnan uudistuksen myötä Sivis on alkanut tarjota uudenlaista tapahtumatuotantojen ohjauspalvelua jäsenjärjestöilleen.

Palvelun tavoitteena on auttaa ja neuvoa järjestöjä erilaisten tapahtumien ja kampanjoiden suunnittelussa. Neuvonta voi kohdistua tapahtumasuunnittelun eri osa-alueisiin, kuten kohderyhmän määrittelyyn ja tavoittamiseen, aikataulutukseen sekä tapahtuman markkinointiin ja viestintään. Ohjaajana toimii Siviksen kulttuurisuunnittelija Oskari Mänttäri, jolla on yli 20 vuoden tuottajakokemus kaikilta taiteenaloilta.

Idea järjestöjen oman tapahtumatoiminnan ohjauksesta on kytenyt jo kauan, ja palvelua on pidetty tarjolla vähemmän aktiivisesti jo monta vuotta. Nyt kun Siviksen omat kulttuuritapahtumat eivät vie aikaa, Oskarilla on aikaa keskittyä järjestöihin.

– Ohjaaminen konseptoitiin uudestaan palvelumuotoilua hyödyntäen, jotta järjestöasiakkaiden on helpompi tarttua siihen, Oskari selittää.

Vaikka palvelu on nuori, se on lähtenyt hyvin käyntiin. Ensimmäisiä yhteydenottoja on jo tullut ja ohjausta on annettu.

–  Koska palvelu vasta aloitettiin, kysymykset ovat koskeneet jo pitkälle valmistellun toiminnan yksityiskohtia. Parhaiten pystyn kuitenkin auttamaan, jos aloitamme yhteistyön aivan alusta ennen kuin mitään päätöksiä on tehty. Tapahtumien onnistumisen kannalta merkittävimmät ratkaisut tehdään kuitenkin jo aivan suunnittelun alkumetreillä. Loppu on sitten hienosäätöä ja pienempien käytännön asioiden selvittelyä, Oskari kertoo.

Vaikka Mänttärin oma asiantuntemus painottuu ohjelmasisältöjen osalta eri taiteenlajeihin, hän osaa auttaa tapahtuman suunnittelussa oli teema mikä tahansa.

– Onnistunut tapahtuma rakennetaan hyvin pitkälle samanlaisista palikoista, Oskari perustelee.

Kulttuuritapahtumien osalta Mänttärillä on hyvin monipuolinen kokemus: hän on ollut mukana järjestämässä niin festivaaleja kuin yksittäisiä esityksiä. Esityspaikkoina on ollut sekä konserttisaleja, aukioita, katuja, ravintoloita että umpimetsää. Yleisömäärätkin ovat vaihdelleet muutamasta ihmisestä aina kymmeneen tuhanteen.

Oskarilla on siis paljon annettavaa järjestöille, mutta mitä hän itse odottaa uudelta palvelulta?

–  Odotan erityisesti pääseväni tutustumaan taas johonkin itselleni uuteen ja ennen kokemattomaan. Toisaalta jokainen onnistuminen palkitsee ohjaajankin roolissa. Saan iloa siitä, että olen onnistunut siirtämään jotain kokemuksistani eteenpäin hyödynnettäväksi.

Tapahtumatuotannon ohjausta toivovat voivat ottaa yhteyttä Oskari Mänttäriin puhelimitse 040 562 4960 tai sähköpostitse oskari.manttari@ok-sivis.fi.

Teksti: Viia Haapalehto
Kuva: Jarmo Siira