SivisNyt logo

Tutustu uuteen sivustoon >

Rakkaudesta lajiin

to 25. tammikuuta 2018 09.40.00

Asiantuntija Matti Rautavirran ovat pitäneet Siviksessä itsenäinen ja monipuolinen työ sekä mahtavan mukavat työkaverit. Matin yli 30-vuotinen ura Opintokeskuksessa huipentui lähtökahveihin tammikuun kehittämispäivässä.

Matti Rautavirta on ollut lähes koko elämänsä ajan mukana yhdistystoiminnassa. Hän luikahti eri yhteisöihin mukaan jo koulu- ja opiskeluvuosina harrastusten kautta. Yhdistystoiminta oli osa Matin elämää myös varhaisempia työvuosina, jolloin hän toimi opettajana kansanopistossa. Ketju ei katkea edes eläkkeellä.

– Yhdistystoiminta on varmasti osa arkeani myös tulevaisuudessa, ellei eläkkeellä herää kiinnostus täysin uusiin asioihin, Matti virnistää.

Kosketus järjestötyöhön laajeni, kun Matti otti vastaan OK-opintokeskuksen alueopintosihteerin työtehtävän Tampereella vuonna 1987. Koulutukset yhdistyksissä kasvattivat verkostoa, ja pian Matti huomasi perustavansa kaupunkiin yhteistä toimitilaa itsensä kaltaisille "yhden hengen" -toimistolaisille. Edelleen tämä on yksi Matin työuran ikimuistoisimmista hetkistä.

– Huomasin pian, että Tampereella on muitakin vastaavassa, vähän yksinäisessä tilanteessa olevia järjestöjen työntekijöitä. Kuusi eri organisaatiota lähti mukaan hankkeeseen ja yhteinen toimitilamme näki päivänvalon vuonna 1993.

Vuosien saatossa Matin titteli on vaihtunut alueopintosihteeristä asiantuntijaksi ja osa työtehtävistä on muuttunut suurestikin.

– Muutos on näkynyt muun muassa siinä, että matkustaminen ja viikonlopputyöt ovat vähentyneet merkittävästi.

– Vakanssini vahva perusta eli koulutusten ohjaaminen ja toteuttaminen on kulkenut kuitenkin koko ajan matkassa mukana.

Matti on nauttinut työssään etenkin omien erityisalueidensa eli neuvonta-, luonto- ja ympäristöjärjestöjen koulutusten sekä ammatillisen lisäkoulutuksen ohjaamisesta.
Myös Matin kollegat Siviksessä saavat häneltä suurenmoiset kehut.
– Työntekijämme ovat todella ammattitaitoisia. Tämä osaaminen pitäisi vain saada vielä paremmin esille. Olkaa ylpeitä asiantuntijuudestanne, kouluttajakonkari kannustaa.

Pian Matti siirtyy viettämään oloneuvoksen päiviä. Mutta millaisena hän haluaisi nähdä Siviksen tulevaisuuden?

– Näyttää siltä, että järjestöissä ja vapaan sivistystyön kentällä tapahtuu lähitulevaisuudessa melkoisia muutoksia. Toivottavasti ne vievät Siviksen ja muiden opintokeskusten toimintaa kehittävästi eteenpäin.

– Myös yhteistyökumppanimme voisivat nähdä Siviksen selkeämmin toimintansa tukijana ja kehittäjänä.

Teksti: Marinella Ruutu

Kuva: Jarmo Siira