SivisNyt logo

Tutustu uuteen sivustoon >

Pääkirjoitus: Uuden edessä – oppimisen iloa

to 25. tammikuuta 2018 10.07.00

Uusi vuosi on perinteisesti hetki, jolloin summataan yhteen edellisen vuoden tapahtumia ja tehdään uusia lupauksia. Suomessa viime vuosi tullaan muistamaan suurena juhlavuotena ja Siviksessä uuden, järjestöjen tarpeita palvelevan koulutuksen ohjausjärjestelmä Sivisverkon käyttöönottovuotena. Juhlakausi Siviksessä jatkuu myös vuoden vaihduttua: juhlimme 75-vuotista eloamme, ja käynnistämme samalla uuden strategiakautemme. Meillä on siis edessämme hyvin vahvasti jotain uutta ja jotain vanhaa.

Lapseni on ekaluokkalainen, ja viime viikolla hän sai kotitehtäväkseen valmistautua koulun ensimmäiseen arviointikeskusteluun. Seitsemänvuotiaan tuli arvioida muun muassa omia vahvuuksiaan. Pohdinnan jälkeen lapseni valitsi yhdeksi vahvuudekseen oppimisen ilon. Olin hänen valinnastaan yllättyneen ilahtunut. Oppimisen ilo on se, mikä kantaa läpi elämän ja tuo yksilön elinikäiselle oppimiselle sisäistä motivaatiota ja merkitystä. Jossain vaiheessa elämänkulkua on mahdollista, ettei omaa oppimisen iloa tule erikseen arvioineeksi eikä sitä välttämättä ole tarpeen arvioidakaan.

Oleellista on se, että osaa tunnistaa omaa osaamistaan. Näin kertoi myös Helsingin yliopiston selvitys, jossa yliopistosta vuonna 2011 valmistuneet kuvasivat, mikä on heille hyödyllisintä tietoa työelämän kannalta. On hyvä tiedostaa, että sisäinen motivaatio tuottaa myös oppimisen iloa, jolloin omaa osaamistakin on helpompi tunnistaa. Järjestötoiminnassa tapahtuva oppiminen on osallistujien vapaaehtoistoimintaan perustuvaa. Kun oma motivaatio on kohdallaan, myös oppimisen ilo on läsnä läpi elämän – ja elinikäisen oppimisen ja siihen liittyvän ilon tuntee.

Tässä numerossa olemme uuden edessä. 75-juhlavuoden kunniaksi SivisNYTissä käynnistyy kaksi uutta juttusarjaa eli Arkistojen aarteet ja Sivis75.  Toivotamme myös iloisia eläkepäiviä uuden edessä olevalle, 31 vuotta Siviksessä työskenneelle Matti Rautavirralle Tampereen aluetoimistolta. Lisäksi tarjoamme oppimisen iloa uudelle vuodelle Siviksen koulutustarjottimelta, missä järjestö- ja koulutusosaamispolkujen seuraksi on tullut aina ajankohtainen digiosaamispolku!

Oppimisen iloa vuodelle 2018 toivottaa

Susanna Plathan, koulutuspäällikkö