SivisNyt logo

SivisNyt uudistui

Tutustu uuteen sivustoon >

SivisNYT

Julkaisija Opintokeskus Sivis. Päätoimittaja Marita Salo.

26.11.2018 PääkirjoitusTapahtumat

Pääkirjoitus: Järjestöt tavoittavat tehokkaasti perustaidoissa tukea tarvitsevia

Syksyn aikana näkyvästi esillä ollut laaja kansainvälinen aikuistutkimus PIAAC (Programme for the Internatioan Assessment of Adult Competencies) tuottaa vertailukelpoista tietoa aikuisväestön perustaidoista lukutaidon, numerotaitojen ja tietotekniikkaa soveltavien ongelmanratkaisutaitojen osalta. Suomi on kärkisijoilla perustaitojen hallinnassa, mutta myös heikosti perustaidot hallitsevia on paljon. Aihe on myös vuoden viimeisen SivisNYTin teemana. 

26.11.2018 Asiantuntija avaa

Asiantuntija avaa: Digitaitoja kaikille

Digitaalisten taitojen hallinta ja jatkuva päivittäminen ovat tätä päivää- ajankohtaisia taitoja työssä, opiskelussa ja arjessa.

26.11.2018 Hankekuulumisia

Digitaalisia taitoja vertaisoppimisen keinoin

Sivis toteuttaa yhdessä Seinäjoen Koulutuskuntayhtymä Sedun kanssa ESR-rahoitteisen valtakunnallisen Digipolku töihin -hankkeen vuosina 2017–2019. Hanke painottuu opiskelussa ja työnhaussa vaadittavien digitaalisten taitojen opettamiseen.

26.11.2018 Hankekuulumisia

Perustaidot paremmiksi

Taikoja II -koordinaatiohanke käynnistyi marraskuun alussa, ja jatkaa sujuvasti siitä, mihin Taikoja -hanke päättyi.

26.11.2018 Hankekuulumisia

Digitalisoituvassa maailmassa kansalaisen perustaidot ovat välttämättömät

Joka kymmenennellä suomalaisella (11%) on haasteita aikuisiällä lukutaidossa, jota tarvitaan eri kanavista tulevan tietotulvan hyödyntämisessä, hallitsemisessa ja omaksumisessa. Päivittäinen elämänhallinta, kouluttautuminen ja työnteko edellyttävät myös muita perustaitoja, kuten numero- ja digitaitoja.  

26.11.2018 Hankekuulumisia

Järjestöt tukena kotouttamisessa ja osaamisen tunnistamisessa ja tunnustamisessa

Opintokeskus Sivis on ollut kuluvan vuoden toteuttamassa uudenmuotoista vapaan sivistystyön maahanmuuttajille kohdistettua luku- ja kirjoitustaitokoulutusta. Koulutushankkeessa opintokeskusten tavoitteena on ollut sekä lisätä laajan kansalaisjärjestökentän hyödyntämistä maahanmuuttajien kotouttamisessa että myös tuottaa uusia osallistavia toimintamalleja. KOTO-hankkeessa on tuotettu neljä digitaalista osaamismerkkiä

26.11.2018 KoulutuksetSivisverkko

Siviksen kevään koulutuksiin voi nyt ilmoittautua!

Siviksen kevään koulutukset kuvauksineen ovat Sivisverkossa ja ilmoittautumiset auki! Koulutustarjonta tarttuu tuttuun tapaan teemoihin, jotka nousevat järjestösektorin omista, ajankohtaisista kehittämistarpeista. Koulutuksemme on jaettu kolmeen pääteemaan: järjestöosaamiseen, koulutusosaamiseen ja digiosaamiseen.

26.11.2018 Koulutukset

Tervetuloa mukaan pienten järjestöjen verkostoon!

Pienjärjestöt-verkosto on tarkoitettu SOSTEn ja Siviksen jäsenjärjestöille, joissa on vähintään yksi ja enintään kymmenen palkattua työntekijää. Tapaamisten aiheina – itse verkostoitumisen lisäksi – ovat monenlaiset pienen järjestön kehittämistä koskevat asiakokonaisuudet.

26.11.2018 Elämää järjestöissä

Sivis75-video: Oppimisen ilo on koko elämän perusta

Kriittinen korkeakoulu on vapaan sivistystyön yksityinen koulutus- ja kulttuurikeskus. Lähtökohtana on, että oppiminen ei perustu arvosanojen tai muiden ulkonaisten palkkioiden tavoitteluun. Kriittisen korkeakoulussa tuetaan oppimista, keskustelua ja kulttuurin tekemistä sen itsensä vuoksi. Tapasimme Kriittisen korkeakoulun väkeä musiikin historian kurssilla.

26.11.2018 Saammeko esitellä

Saammeko esitellä: projektipäällikkö Kaisa Välivehmas

Kansalaisen perustaidot-hankkeessa projektipäällikkönä Siviksessä aloittanut Kaisa Välivehmas on taustaltaan pedagogi, biologian ja maantiedon opettaja.

26.11.2018 Tapahtumat

Vastaa Siviksen lukijakyselyyn ja auta meitä kehittämään verkkolehteä

Kerro meille oma mielipiteesi verkkolehdestämme. Vastaa lyhyeen kyselyyn ja voita Lippupisteen 80 euron arvoinen lahjakortti!

26.11.2018 Koulutukset

Järjestöviestijä, tavataanhan lounaan merkeissä joulukuussa?

Tervetuloa verkostoitumaan ja nauttimaan toisten viestijöiden seurasta Opintokeskus Siviksen järjestöviestijöiden lounastapaamiseen keskiviikkona 12.12. klo 12-14.

26.11.2018 Elämää järjestöissä

Jäsenjärjestöjemme joulukampanjat

Tällä palstalla nostamme esiin jäsenjärjestöjemme tulevia tapahtumia. Jos haluat kertoa järjestösi valtakunnallisista tapahtumista tai hankkeista, laita sähköpostia osoitteeseen toimisto@ok-sivis.fi

26.11.2018 Tapahtumat

Siviksen joulukalenteri avautuu kohta

Joulukalenterissa kurkistetaan niin sivisläisten kuin Siviksen jäsenjärjestöjenkin arkeen ja pureudutaan järjestökoulutuksen ihmeelliseen maailmaan jouluinen pilke silmäkulmassa. 

30.10.2018 Pääkirjoitus

Pääkirjoitus: Oppimisen ja avoimuuden asialla

Opintotoiminnan Keskusliitto ja sen ylläpitämä Opintokeskus Sivis on kehittynyt näkyväksi järjestökoulutuksen osaajaksi ja oppimisen tukijaksi.

30.10.2018 Asiantuntija avaa

Asiantuntija avaa: Mikä on Suomi?

Opintotoiminnan Keskusliiton ja Siviksen historiikin kirjoittaminen pani luonnollisesti ajattelemaan vapaan sivistystyön pitkiä linjoja. Siinä taas joutuu automaattisesti kysymään, mikä sivistystyön merkitys on ollut, ja mikä se ehkä on, suomalaisessa yhteiskunnassa?

30.10.2018 Tapahtumat

Järjestöt ja niiden tehtävä ei katoa minnekään - vapaata sivistystyötä tarvitaan

Tietokirjailija Eero Ojanen toteutti kaksivuotisen projektin kirjoittamalla 75-vuotiaan Opintokeskus Siviksen historiikin. Historiikissa käydään läpi Siviksen toiminnan eri vaiheita, painottuen opintokeskuksen varhaisempiin aikoihin; historiikki onkin kunnianosoitus aiemmin tehdylle työlle.

30.10.2018 Saammeko esitellä

Helli Suominen ja stipendirahaston historia

Helli Suominen (1898–1974) oli 1920- ja 1930-luvuilla vertaisopintoryhmätoiminnan uranuurtaja Suomessa. Hän ohjasi ja opasti työuransa aikana Valistusjärjestöjen opintotoimikunnassa niin järjestöjen toimihenkilöitä kuin koko kenttää.

30.10.2018 Tapahtumat

Merkittäviä vertaisoppimisen uranuurtajia palkittiin Helli Suomisen stipendeillä

Opintokeskus Siviksen 75-vuotisjuhlassa Helsingissä pe 5.10.2018 myönnettiin Helli Suomisen stipendirahaston yksilö- ja ryhmästipendit.

30.10.2018 Tapahtumat

Siviksen ja järjestöjen yhteistä 75-vuotista taivalta on juhlittu ympäri Suomen

Siviksen pitkää ja kokemusrikasta matkaa järjestökoulutuksen parissa on juhlittu asianmukaisesti jo suurimmassa osassa Suomea. Lokakuussa 75-vuotisjuhlia järjestettiin Turussa, Oulussa, Helsingissä ja Joensuussa.

30.10.2018 Sivisverkko

Fakseista ja kirjoituskoneesta sähköpostiin ja Sivisverkkoon

Siviksen 75-juhlavuoden kunniaksi Siviksen koulutussihteerit Tiia Herlevi ja Tanja Malk muistelivat toimistotyön ja oman toimenkuvansa muutoksia Siviksessä. Paljon on ehtinyt muuttua...

30.10.2018 Saammeko esitellä

Saammeko esitellä: asiantuntija Mia Valanne

Mia palasi takaisin töihin hoitovapaalta syyskuun alussa. Hän on tullut taloon syksyllä 2012.

30.10.2018 Elämää järjestöissä

Sivis75-video: Jokaiselle mahdollisuus tulla kuulluksi

Jokaisen tulee saada mahdollisuus tulla kuulluksi ja tutustua toisiin ihmisiin. Näin ajatellaan SPR:ssä, jossa maahanmuutto on yksi näkyvimmistä toimintakentistä.

30.10.2018 Elämää järjestöissä

Jäsenjärjestöjemme tulevat tapahtumat

Tällä palstalla nostamme esiin jäsenjärjestöjemme tulevia tapahtumia. Jos haluat kertoa järjestösi valtakunnallisista tapahtumista tai hankkeista, laita sähköpostia osoitteeseen toimisto@ok-sivis.fi

24.09.2018 Pääkirjoitus

Pääkirjoitus: Siviksen vihreää

Raikas, keveä, innovatiivinen, asiantunteva. Siviksen vihreä on osoittautunut ensimmäisinä työviikkoinani toiminnanjohtajana erinomaiseksi tunnusväriksi palvelevalle, kohti uutta kurkottavalle ja asiantuntevalle järjestölle ja järjestöjen oppilaitokselle. 

24.09.2018 Koulutukset

Sivis tarjoaa runsaasti palveluja jäsenjärjestöilleen

Onko sinulla selkeä käsitys siitä, mitä kaikkea Sivis tekeekään?

24.09.2018 Kulttuuria, kulttuuria

Siviksestä apua tapahtuman suunnitteluun

Sivis tarjoaa jäsenjärjestöilleen ilmaista neuvontaa kampanjoiden ja tapahtumien suunnitteluun. Haluaisitteko ehdottaa tapaamisaikaa organisaationne tapahtuma- tai kampanjatoiminnasta vastaavien ihmisten kanssa? Tulemme mielellämme keskustelemaan kanssanne toiveistanne!

24.09.2018 Elämää järjestöissä

Järjestöissä tapahtuu: Martta-akatemian uusi koulutuspalvelujen kehittämistyö saa tukea Sivikseltä

Marttaliitossa puhaltavat uudet tuulet. Marttojen johtava asiantuntija Marjahelena Salonen ohjaa Martta-akatemian koulutuspalvelujen kehitystyötä, jonka tavoitteena on uudistaa koko Martta-koulutus. Järjestö tekee projektissa yhteistyötä Siviksen kanssa: Siviksen asiantuntija Lotta Pakanen kuuluu Martta-akatemian ohjausryhmään uusia suunnitelmia kommentoiden ja oppilaitosnäkökulmaa tuoden.

24.09.2018 Elämää järjestöissä

Sivis75-video: Tee itse hyvä arki!

Elämä on parasta itse tehtynä, vakuuttaa Martat.

24.09.2018 Saammeko esitellä

Saammeko esitellä: johdon assistentti Elina Pitkäranta

Elokuun puolivälissä Sivis sai vahvistusta hoitovapaalta töihin palanneesta, pitkän linjan sivisläisestä Elina Pitkärannasta.

24.09.2018 Saammeko esitellä

Saammeko esitellä: viestintäharjoittelija Katriina Lius

Tuore viestinnän maisteri aloitti Siviksen viestintäharjoittelijana elokuussa.

24.09.2018 Tapahtumat

Tapaa sivisläisiä M/S SOSTElla

Opintokeskus Sivis on mukana 9.-10.10. jo kolmatta kertaa järjestettävässä M/S Soste -tapahtumassa.

24.09.2018

Siviksessä kaksi avointa työpaikkaa

Oletko sinä uusi työkaverimme?

24.09.2018 Koulutukset

Mappi A vai Ö? -koulutukseen mahtuu vielä mukaan

Koulutuksessa tilaa muutamalle nopeimmalle!

24.09.2018 Koulutukset

Yhdistyksen verkkotyökalut - muutamalle paikka jäljellä!

Nopeimmille koulutuspaikka vapaana

30.08.2018 Pääkirjoitus

Pääkirjoitus: Verkostot ovat Siviksen voimavara

Syksy on monella tapaa uuden aloittamisen aikaa. Me Siviksessä olemme tänä syksynä vahvasti uuden, ja myös vanhan äärellä. Syyskuun alussa organisaatiomme uutena toiminnanjohtajana aloittaa Marita Salo, ja lokakuussa julkistetaan Eero Ojasen kirjoittama Opintotoiminnan Keskusliiton historiikki. Siviksen historiassa korostuu vahvasti myös tämän lehden teema, verkostot.

30.08.2018 Asiantuntija avaa

Asiantuntija avaa: Verkostoista uutta puhtia yhdistykseen

Verkostoissa toimiminen on järjestöille ominaista osaamista. Verkostotyö voi olla jopa niin tuttua, ettei sitä osata arvioida strategisesta näkökulmasta. Asian äärelle kannattaa kuitenkin pysähtyä, koska verkostoituminen sekä tuo että vie voimavaroja. Mitä me kaipaamme verkostoista? Miten priorisoimme verkostot ja millainen on roolimme niissä?  

30.08.2018 Tapahtumat

Sirpa Sulku kollegoineen lastaa laivan jälleen järjestöväellä

Koulutus- ja verkostoitumisristeily M/S SOSTE järjestetään kolmatta kertaa 9.-10.10.2018 Silja Europalla. Tapahtuma on suunnattu sosiaali- ja terveysjärjestöille sekä yhteistyökumppaneille. Merellä toisensa kohtaavat asiantuntijat, johtajat, työntekijät ja luottamushenkilöt järjestöistä, julkiselta sekä yksityiseltä sektorilta.

30.08.2018 Koulutukset

Syksyn koulutukset vievät verkkoon ja verkostoitumaan

Ehdit vielä ilmoittautua useisiin syksyn koulutuksiin Sivisverkossa, jos tartut heti tuumasta toimeen! 

30.08.2018 Hankekuulumisia

Yritysvalmentajan viisi vinkkiä verkostoitumiseen

Esa Lehtinen uskoo verkostojen voimaan.

30.08.2018 Elämää järjestöissä

Sivis75-video: Käsillä tekeminen on trendikästä

Valtakunnallinen Taitoliitto edistää käsitöiden tekemistä sekä kulttuurina, taitona että elinkeinona.

30.08.2018 Saammeko esitellä

Saammeko esitellä: toiminnanjohtaja Marita Salo

Marita Salo aloittaa Opintokeskus Siviksen toiminnanjohtana syyskuun alusta.

30.08.2018 Sivisverkko

Sivis, GDPR ja Sivisverkko

Mitä Sivis tietää sinusta?

30.08.2018 Hankekuulumisia

Aikuisenkin kannattaa kehittää lukutaitoa

Lukutaito on ihmisoikeus. Se on perustaito, jota kaikki aikuiset eivät kuitenkaan hallitse. Onneksi lukutaitoa voi kuitenkin kehittää myös aikuisena. Lukemista voidaan helpottaa ja kehittää mm. koulutuksella, apuvälineillä ja esteettömillä ratkaisuilla.

30.08.2018 HankekuulumisiaKoulutukset

Aikuisväestön perustaitoja kehittäville hankkeille tarjolla rahoitusta

Taito-ohjelman hankehaku on avautunut

05.06.2018 Pääkirjoitus

Pääkirjoitus: Siviksen toiminnan ytimessä – asiaa koulutuksesta

Tämän numeron teeman ollessa koulutus, olemme Siviksessä järjestöjen aikuisoppilaitoksena toimintamme ytimessä. Uuden, vuosille 2018-2022 päivitetyn strategiamme mukaisesti osa Siviksen jäsenpalveluja on asiantuntijoidemme tarjoama konsultointi ja ohjaus järjestöjen koulutuksen ja sen laadun kehittämisessä. Mitä tämä käytännössä tarkoittaa?

05.06.2018 Asiantuntija avaa

Asiantuntija avaa: Palveluksessanne järjestökoulutuksen edelläkävijä!

Onko järjestönne tavoitteena kehittää henkilöstön ja vapaaehtoisten järjestöosaamista, koulutusvalmiuksia, digitaitoja tai näitä kaikkia? Entä hyödynnättekö tässä kehitystyössä Siviksen laajan koulutustarjonnan? Kaikki koulutuksemme tähtäävät järjestöjen toiminnan kehittämiseen kolmen pääteeman eli järjestö-, koulutus- ja digiosaamisen kautta.

05.06.2018 Koulutukset

Siviksen syksyn 2018 koulutustarjonta on julkaistu

Ensi syksy tuo tullessaan monipuolisen kattauksen Siviksen koulutuksia. Koulutustarjonta tarttuu teemoihin, jotka nousevat järjestösektorin omista, ajankohtaisista kehittämistarpeista. Koulutuksemme on jaettu kolmeen pääteemaan: järjestöosaamiseen, koulutusosaamiseen ja digiosaamiseen.

05.06.2018 Sivisverkko

Palaute laadun työkaluna – Sivisverkkoa hyödyntäen

Koulutuksen laatua seurataan monissa organisaatioissa tiiviisti, niin myös Siviksessä. Koulutus on Siviksen ydintoimintaa, joten sen laadun seuraaminen ja kehittäminen ovat keskeinen osa työtämme. Yksittäinen koulutuspalaute antaa koulutuksen järjestäjälle välitöntä palautetta koulutuksesta, kun taas koulutuksen suurten linjojen kehittymistä seurataan pitkän ajan seurannassa.

05.06.2018 Koulutukset

Täynnä osaamista! Järjestöistä vauhtia opintoihin ja valmistumiseen

Sivis järjestää syksyllä 2018 ilmaisen Täynnä osaamista -verkkokurssin, jonka kohderyhmänä ovat erityisesti oppilaitosten opettajat ja opiskelijoiden ohjaajat.

05.06.2018 Elämää järjestöissä

Yhdessä oppii ja ideat paranevat

Kun liikehäiriösairaus hankaloittaa elämää, on opittava uudet niksit arjen hallintaan. Suomen Parkinson-liitto ry edistää liikehäiriösairauksia sairastavien ja heidän omaistensa hyvinvointia.

05.06.2018 Elämää järjestöissä

Hilkka Näse: Nuoret yrittäjät oppivat tekemällä

Hilkka Näseltä on valmistunut pro gradu -tutkielma aiheesta 4H-yrittäjien käsityksiä oppimisestaan informaalissa yrittäjyyskasvatuksen oppimisympäristössä. Haastattelimme Hilkkaa tutkimukseen liittyen.

05.06.2018 Hankekuulumisia

On aika jakaa Open Badges in Folkbildning -hankkeen tuotokset

Pohjoismaisen Open Badges in Folkbildning -hankkeen viimeinen kokous pidettiin kevätauringossa kylpevässä Göteborgissa 17-18.5. Oli aika paketoida työmme hedelmät valmiiksi tuotteiksi ja kertoa niistä muille.

05.06.2018 Tapahtumat

Monta syytä juhlaan! Helsingin toimiston avoimia ovia vietettiin 26.4.2018

Helsingin toimiston avoimia ovia vietettiin huhtikuun lopussa uuden toimiston, Siviksen 75-juhlavuoden ja kevään kunniaksi. Toimistolla vieraili iltapäivän aikana yhteistyökumppaneita, naapureita sekä vieraita jäsenjärjestöistämme.

05.06.2018 Saammeko esitellä

Saammeko esitellä: Maija tuli taloon

Maija Kangasniemen kevät starttasi uuden työn merkeissä. Maijalle motivaatio talousammattilaisen tehtävään syntyy rutiinien ja kehittämishaasteiden sopivasta tasapainosta.

05.06.2018 KoulutuksetTapahtumat

Tule tapaamaan sivisläisiä M/S Sostelle 9.-10.10.

Sivis on tänä vuonna mukana M/S Sostella monella eri tavalla. Järjestämme laivalla asiakkaillemme yhteisen verkostoitumistapaamisen Siviksen 75-vuotisen historian kunniaksi, sekä esittelemme toimintaamme ja palvelujamme omalla esittelypisteellä.

24.04.2018 Pääkirjoitus

Pääkirjoitus: Elinikäisen osaamisen kehittämisen tiellä

Meillä Siviksessä on jo vuosia tehty aktiivisesti työtä järjestötoiminnassa ja -koulutuksessa hankitun osaamisen tunnistamiseksi ja tunnustamiseksi.

24.04.2018 Asiantuntija avaa

Asiantuntija avaa: Osaaminen edellä

Osaaminen on edelleen yksi tämän hetken hittisanoista. Aito osaamislähtöisyys vaatii kuitenkin toiminnan uudelleen suunnittelua. Se on paljon syvällisempi ja vaativampi prosessi kuin pelkkä etuliitteen lisääminen.

24.04.2018

Lämpimät kiitokset yhteistyöstä!

Jatkan avoimin mielin ja uteliaana Siviksen listoilla itsenäisenä erityistutkijana ja tohtoriopiskelijana 17. toukokuuta alkaen. Toivottavasti tapaamme vielä joissakin yhteyksissä.

24.04.2018 Elämää järjestöissä

Hälytys! Meidän apuamme tarvitaan!

Sivis75-videon kuvauksissa vierailimme SPEKin sammutustyökurssin loppukokeessa, ja tapasimme turvallisuustaitojaan testanneita palokuntanuoria.

24.04.2018 Elämää järjestöissä

Opintotoiminnan Keskusliiton moniulotteinen historia paketoidaan yksiin kansiin

Filosofi ja tietokirjailija Eero Ojaselle Opintotoiminnan Keskusliiton 75-vuotishistoriikin työstäminen on ollut mieluisa tehtävä. Kerrankin hän on saanut uppoutua luomisvaiheeseen yksityiskohtaisesti ja kiireettä. Antoisan lähtökohdan kirjoittamiselle tarjosi myös Ojasen asiantuntemus vapaan sivistystyön kentästä

24.04.2018 Elämää järjestöissä

Partiolaiset osaamismerkkityössä

Suomen Partiolaiset lanseerasivat ensimmäiset omat osaamismerkkinsä isosti vuoden 2016 kesällä järjestetyn Roihu-leirin yhteydessä.

24.04.2018

Näytä osaamisesi digitaalisilla osaamismerkeillä!

Järjestö- ja yhdistystoiminnassa syntyy valtavasti osaamista. Toimitpa sitten vapaaehtoisena, yhdistyksesi rahastonhoitajana tai esimerkiksi puheenjohtajana, tietosi ja taitosi karttuvat takuulla – jopa huomaamatta.

24.04.2018 Hankekuulumisia

Aikuiskouluttajien digitaaliset osaamismerkit ovat täällä

Siviksen asiantuntija Annika Tahvanainen-Jaatinen on luonut yhdessä suomalaisten, liettualaisten ja ruotsalaisten kollegojen kanssa osaamismerkkiperheen, joka koostuu yhdeksästä eri osaamismerkistä kolmella eri EQF-tasolla.

24.04.2018 Koulutukset

Huomaa onnistumiset ja laita rohkeasti persoona peliin

Esiintymis- ja vuorovaikutustaitoihin erikoistunut valmentaja Marianne Hemminki kertoo, mikä tekee hyvän esiintyjän.

24.04.2018 Hankekuulumisia

Puhetta perustaidoista – kesäseminaari aikuisten oppimisen kehittäjille

Tervetuloa TAIKOJA-koordinaatiohankkeen kesäseminaariin 5.6.2018!

24.04.2018 Elämää järjestöissä

Järjestöviestijät kokoontuvat 8.5.2018 sisäisen viestinnän äärelle

Tämän keväisen verkostotapaamisen teemana on sisäinen viestintä ja sosiaalinen intranet. Tervetuloa!

24.04.2018

Opintokeskus Sivis etsii kokenutta ja asiantuntevaa toiminnanjohtajaa

Tunnetaanko sinut järjestö- tai koulutuskentän vaikuttajana ja rohkeana toimintakulttuurin uudistajana? Nykyisen toiminnanjohtajan siirtyessä uusiin tehtäviin etsimme kokenutta ja asiantuntevaa toiminnanjohtajaa.

24.04.2018 Elämää järjestöissä

Nyt voi hakea Helli Suomisen stipendejä

Opintokeskus Sivis ylläpitää Helli Suomisen nimeä kantavaa stipendirahastoa. Rahaston säännön mukaan stipendi voidaan myöntää tunnustuksen luontoiseksi apurahaksi Siviksen vertaisopintoryhmän ohjaajalle tai jäsenelle (à 500 €) tai vertaisopintoryhmälle (à 1000 €).

27.03.2018 Pääkirjoitus

Pääkirjoitus: Asiakaslähtöisyys on Siviksen aluetyön perusta

Sivis toimii valtakunnallisesti, jotta palvelisimme jäsenjärjestöjämme mahdollisimman asiakaslähtöisesti. Vaikka verkko ja webinaarit alkavat olla jo useimmille ihmisille arkipäivää, kasvokkaista vuorovaikutusta ja yhteydenpitoa ei pidä silti aliarvioida.

27.03.2018 Asiantuntija avaaSaammeko esitellä

Asiantuntija avaa: Sivis on siellä missä sinäkin

Hymyllä ja sydämellä. Sitähän se työnteko on parhaimmillaan, kirjoittaa Siviksen asiantuntija Virpi Markkanen.

27.03.2018 Elämää järjestöissä

Aluetyöntekijä on multimahdollistaja

Suunnittelija. Ohjaaja. Kouluttaja. Neuvonantaja. Kehittäjä. Lobbaaja. Verkosto-osaaja. Mahdollistaja. Siinä järjestöjen aluetyöntekijöiden työnkuvaa noin niin kuin lyhyesti. Keskiössä on kuitenkin jäsenyhdistysten toiminnan mahdollistaminen.

27.03.2018 Elämää järjestöissä

Kuunnelkaa, täällä puhuu nuoriso!

Tuplajuhlat! Opintokeskus Sivis ja Ortodoksisten nuorten liitto ONL viettävät tänä vuonna 75-vuotisjuhlavuotta. Vierailimme ONL:n kotikirkossa ja nuorten illassa.

27.03.2018 Saammeko esitellä

Tunnetko jo Siviksen aluetoimistojen rautaiset ammattilaiset?

Aluetyö on tärkeä osa Siviksen toimintaa – toimivathan jäsenjärjestömmekin muuallakin kuin Helsingissä. Helsingin keskustoimiston lisäksi Siviksellä on toimipisteet myös Oulussa, Turussa, Tampereella ja Joensuussa.

27.03.2018

Siviksen aluetyö muuttuu ajan mukana

Aluetyön osalta halusimme selkeyttää ja ajanmukaistaa linjausta, jotta pystymme palvelemaan myös jatkossa jäsenjärjestöjä laadukkaasti eri puolilla Suomea, kertoo Siviksen viestintä- ja innovointipäällikkö Anne Ilvonen.

27.03.2018 Saammeko esitellä

Saanko esittäytyä: Sanni Olasvuori

Maaliskuun alussa paluu vanhempainvapaalta takaisin viestintäasiantuntijan töiden pariin oli koittanut. Liukastelin kauniissa talviauringossa Siviksen toimistolle Helsingissä ja huomasin, että paljon oli ehtinyt alle vuodessa tapahtua.

27.03.2018 HankekuulumisiaTapahtumat

Huhtikuun tapahtumakattaus

Huhtikuussa on tulossa TAIKOJA-hankkeen webinaari aikuisten perustaitojen osaamismerkeistä, JärjestöSotehankkeen Verkostot voimavarana -tilaisuus sekä kovasti toivottu tietosuojakoulutus.

27.03.2018 Elämää järjestöissä

Etsintäkuulutus: Kuka järjestötoimija ansaitsisi tunnustuksen työpanoksestaan?

Opintokeskus jakaa 75-vuotissyntymäpäivänsä kunniaksi standaarin, kunniakirjan ja digitaalisen erikoisosaamismerkin järjestökehittäjänä ja Sivisverkko-osaajana, kouluttajana sekä hallinnollisena vastuunkantajana ansioituneelle vapaaehtoiselle tai palkatulle järjestöosaajalle.

27.03.2018

Arkistojen aarteet: Kentältä kuului 1970-luvulla

Miten saada miehiä mukaan opintokerhotoimintaan, oli paljon puhuttu huolenaihe OK-Opintokeskuksen aluetoiminnassa 1970-luvulla.

27.03.2018 Tapahtumat

Tervetuloa kylään Helsingin toimistollemme 26.4.2018!

Siviksen Helsingin toimistossa Hakaniemessä järjestetään avoimien ovien päivä 26.4. klo 12–16. Tule tapaamaan meitä ja vaihtamaan kuulumisia!

27.03.2018

Siviksen virtuaalinen etuovi on uudistunut: astu sisään!

Siviksen verkkosivujen etusivua on päivitetty selkeämmäksi ja raikkaammaksi.

27.03.2018 Hankekuulumisia

Opintokeskus Sivis on mukana uudenlaisessa maahanmuuttajien kotoutumista tukevassa koulutuksessa

Kotoutumisvalmiuksien tukeminen ja osallistavat koulutuspolut -hankkeessa kehitetään malleja maahanmuuttajien lukutaitokoulutukseen kansalais- ja kansanopistoissa yhteistyössä opintokeskusten kanssa. Opetushallitus antoi joulukuussa 2017 vapaan sivistystyön lukutaitokoulutuksen opetussuunnitelmasuosituksen, jonka pohjalta toimintaa ja uudenlaisia koulutuksia on ryhdytty rakentamaan eri puolille Suomea.

27.02.2018 Pääkirjoitus

Pääkirjoitus: Osaaminen on järjestön menestystekijä

Sote- ja maakuntauudistus tuovat järjestöihin mukanaan uudenlaiset palvelurakenteet ja yhteistyön tarpeet. Vaativissa muutostilanteissa on tärkeää, että järjestö pystyy huolehtimaan työntekijöidensä ja vapaaehtoistensa osaamisesta ja sen kehittämisestä koulutuksen, mentoroinnin ja hiljaisen tiedon siirtämisen avulla.

27.02.2018 Elämää järjestöissä

Ylös, ulos ja ladulle!

Sivis75-videosarjan ensimmäisen jakson pääosassa on Suomen Latu!

27.02.2018 Hankekuulumisia

Sotemuutos etenee: Järjestöjen on opittava tuomaan vakuuttavasti esiin työnsä merkitystä ja arvoa

Soteuudistus etenee pompsahdellen, ja rakennemuutoksen eheästä kokonaiskuvasta puuttuu vielä palasia. Tämä tulevaisuuden kuvan keskeneräisyys haastaa järjestöjä valmentautumaan kaikin mahdollisin tavoin tulevaan.

27.02.2018 Koulutukset

Maaliskuun seminaari- ja koulutustarjonta keskittyy digitalisaatioon ja osaamisen tunnistamiseen

Merkitse kalenteriisi Taikoja-hankkeen webinaarisarja, SoteNavin seminaari ja Siviksen Tunnista ja tunnusta osaaminen -koulutus.

27.02.2018 Elämää järjestöissä

Osaamista räätälöidysti jäsenjärjestöjen tarpeisiin

Osaamisen kehittäminen on Opintokeskus Siviksen ydintehtävä. Siviksen uusi strategia vuosille 2018–2022 haastaa sivisläisiä pohtimaan osaamisen kehittämistä entistä tarkemmin.

27.02.2018 Kulttuuria, kulttuuria

Tapahtumatuotantojen ohjaus auttaa toteuttamaan entistä vaikuttavampia järjestötapahtumia

Sivis on alkanut tarjota uutta tapahtumatuontantojen ohjauspalvelua jäsenjärjestöilleen.

27.02.2018 Elämää järjestöissä

Mistä on järjestöjen työhyvinvointi tehty?

Työ kolmannella sektorilla on usein merkityksellistä ja vaihtelevaa, mutta myös ennakoimatonta ja kuormittavaa. Järjestöissä onkin tarve löytää ja vahvistaa uudenlaisia käytäntöjä työyhteisöjen tukemiseen ja työhyvinvoinnin ylläpitämiseen.

27.02.2018 Saammeko esitellä

Siviksen kevät on henkilömuutosten aikaa

Maaliskuu jatkaa muutosten aikaa Siviksessä: Anni Piipponen jää äitiyslomalle, Sanni Roinevirta palaa vanhempainvapaaltaan ja Marinella Ruutu jatkaa tehtäviään Siviksellä koordinaattorina.

27.02.2018 Saammeko esitellä

Saammeko esitellä: Uusi viestintäharjoittelijamme Viia Haapalehto

Sivis sai tammikuun puolessa välissä vahvistusta joukkoihinsa Tampereelta, kun uusi viestintäharjoittelijamme Viia Haapalehto aloitti harjoittelunsa Siviksen keskustoimistolla Helsingissä.

27.02.2018 Elämää järjestöissä

Arkistojen aarteet: Oskarin oksa, osa 2

Tammikuun SivisNYTissä esittelimme Oskarin oksa -palstan vuosikymmenen takaa. Helmikuun lehti jatkaa samalla teemalla: tällä kertaa vuorossa on Oskarin palsta vuodelta 2008!

27.02.2018 Tapahtumat

Etuja Siviksen jäsenjärjestöille

Siviksen yhteistyökumppanit tarjoavat Siviksen jäsenjärjestöille etuja muun muassa kokouspaketeista ja majoituksesta.

25.01.2018 Pääkirjoitus

Pääkirjoitus: Uuden edessä – oppimisen iloa

Siviksessä vuosi 2018 rakentuu vahvasti juhlavuoden ja oppimisen ilon ympärille. Uuden strategiakautemme alkajaisiksi koulutus- ja järjestöosaamispolut ovat saaneet rinnalleen ajankohtaisen digiosaamispolun.

25.01.2018 Asiantuntija avaa

Asiantuntija avaa: Unohtumaton muutos

Muutos ei ikinä ole helppo, mutta antaa mahdollisuuden oppia ja kehittyä. Lisäksi se voi yllättää – myös positiivisesti.

25.01.2018 Elämää järjestöissä

Sivis75-videosarja alkaa helmikuussa

Sarjassa tutustutaan kahdeksan jäsenjärjestön toimintaan ja näytetään kiinnostavia näkökulmia ruohonjuuritason oppimisesta. Tapaat Suomen Parkinson-liiton, Ortodoksisten nuorten liiton ONL:n, Suomen Ladun, SPEKin ja neljä muuta Opintokeskus Siviksen jäsenjärjestöä tämän vuoden aikana.

25.01.2018 Elämää järjestöissä

Arkistojen aarteet: Oskarin oksa

”Pienet asiat saavat aikaan suuria muutoksia”. Tätä mieltä on kulttuurisuunnittelijamme Oskari Mänttäri.

25.01.2018 Saammeko esitellä

Rakkaudesta lajiin

Asiantuntija Matti Rautavirran ovat pitäneet Siviksessä itsenäinen ja monipuolinen työ sekä mahtavan mukavat työkaverit. Matin yli 30-vuotinen ura Opintokeskuksessa huipentui lähtökahveihin tammikuun kehittämispäivässä.

25.01.2018 Koulutukset

Opintokeskus Siviksen kevään 2018 kurssitarjonta – olkaa hyvä!

"Sivis sivistää ja jos päätä kivistää – niin piristää.” Asiahan on juuri näin, kuten eräs yhteistyökumppanimme kuvasi. Sivis haluaa omalla koulutustoiminnallaan vahvistaa jäsenjärjestöjensä elinvoimaisuutta, vaikuttavuutta ja näkyvyyttä.

25.01.2018 Saammeko esitellä

Opintotoiminnan Keskusliiton hallituksen puheenjohtana jatkaa Milla Kalliomaa

Opintotoiminnan Keskusliiton hallitus aloitti toimintakautensa 23.1.2018. Hallituksen jäsenet valittiin syyskokouksessa viime marraskuussa.

25.01.2018 Hankekuulumisia

Tulossa: SoteNavi-hanke järjestää seminaarin digitalisaatiosta

Mietityttääkö digitalisaatio ja sote-uudistus? Ei hätää – SoteNavi-hanke järjestää aiheesta seminaarin keskiviikkona 21.3.2018 Seinäjoella.