SivisNyt logo

SivisNyt uudistui

Tutustu uuteen sivustoon >

Sivis tukee Digipolku töihin -hankkeella maahanmuuttajien työllistymistä

ti 12. joulukuuta 2017 11.42.00

Digipolku töihin -hanke on sykkinyt sykähdyttävällä tahdilla koko syksyn. Vauhdikas toimintakausi huipentui 16 vapaaehtoisen maahanmuuttajan kouluttamiseen digitaalisten taitojen vertaisohjaajiksi.

Työpajoissa ja muutenkin hankkeen ympärillä on leijunut niin voimaannuttava henki, ettei projektipäällikkö Minna Pesonen ole moista aikaisemmin nähnyt.

– Maahanmuuttajien kanssan työskentelevät tahot ovat ottaneet hankkeen äärimmäisen positiivisesti vastaan, Pesonen kiittelee.

– Nautin tästä nyt täysillä.

Hanke tekee myös eräänlaista pioneerityötä. Sivis on ensi kertaa, mutta vahvasti mukana talkoissa tukemassa maahanmuuttajien kotoutumista ja työllistymistä Suomessa.

– Sivis on nyt ajettu ns. sisään ja meidät tunnetaan tällä toimintasektorilla. Jatkossa verkostoyhteistyötä on varmasti helpompi virittää, Pesonen arvioi.

Halu auttaa edistää myös omaa oppimista

Digipolku töihin -hankkeen projektiryhmä koostuu Siviksen sekä hankekumppanin, Seinäjoen koulutuskuntayhtymän (Sedu Aikuiskoulutus) asiantuntijoista.

Syksyn aikana projektiryhmä on seurannut ja tukenut intensiivisesti vapaaehtoisten maahanmuuttajien digitaalisten taitojen kehitystä. Nyt he ovat valmiita ohjaamaan tammikuussa 2018 käynnistyviä vertaisryhmiä.

– Lähiopetuspäivien digityöpajoissa opettelimme yhdessä esimerkiksi Adobe Connectin käyttöä, tekstikäsittelytaitoja ja liitetiedostojen lähettämistä. Koulutukseen kuuluu lisäksi verkkotyöskentelyjakso Moodlessa, Pesonen tarkentaa.

– Ohjaajien rohkeus, innostuneisuus ja halu auttaa muita on ollut todella koskettavaa. Vaikka hanke ei ole tuonut heille varsinaista palkkatyötä, ensimmäisen palautekierroksen perusteella jokainen on saanut jo parannettua omia työnhakumahdollisuuksiaan ja kielitaitoaan.

– Oppimisilmapiiriä on myös kehuttu myönteiseksi ja kannustavaksi, projektipäällikkö iloitsee.

Identtinen toimintakierros mahdollistaa jatkokehittämisen

Vertaisryhmät käynnistyvät tammikuussa seitsemällä eri paikkakunnalla, esimerkiksi Helsingissä, Oulussa ja Seinäjoella.

Pesonen kertoo aistineensa, että pareittain toimivat ohjaajat odottavat jännittynein fiiliksin omien ryhmiensä tapaamista. Jännitystä on huojentanut projektitiimin lupaama jatkuva ohjaus ja tuki sekä ohjaajien käyttöönsä saama materiaalipankki.

– Vertaisryhmät kokoontuvat 2-3 kuukauden ajan, yhteensä noin 24 tuntia. Niissä keskitytään vahvistamaan nimenomaan työnhaussa ja opiskelussa vaadittavia digitaalisia taitoja.

Keväällä 218 projektitiimi toteuttaa toisen ohjaajakoulutuksen sekä vertaisryhmät esimerkiksi Turun ja Joensuun alueilla. Sen jälkeen on vuorossa Digipolku töihin vol. 2 eli identtinen toimintakierros, jonka aikana konseptia kehitetään edelleen.

– Hankkeen loppuyhteenvetona syntyy kuvaus mallista sekä materiaalipaketti, jotka ovat kaikille avoimia, Pesonen ennakoi.

Lopuksi on kiitosten aika. Ne Pesonen haluaa kohdentaa sekä Sedulle, vertaisohjaajille että kollegalleen Marion Fieldsille.

– Kiitos Sedulle asiantuntevasta kumppanuudesta ja hankkeen osaamismäärittelystä. Kiitos vapaaehtoisille aktiivisuudesta ja oppimisinnosta. Ja kiitos Marionille, kun pongasit tämän idean omien verkostojesi kautta.

 

 

 

 

 

 


Teksti: Marinella Ruutu

Kuvat: Irina Stremberg, Minna Pesonen

Gallup: Vertaisohjaajat äänessä

  1. Miksi haluat opiskella digitaitoja ja ryhmien ohjaamista?
  2. Mitä uutta olet oppinut tähän mennessä?
  3. Oletko aiemmin ohjannut ryhmiä?
  4. Milloin tapaat oman ryhmäsi ensimmäisen kerran? Miltä se tuntuu?
  5. Mitä odotat vielä oppivasi Digipolku töihin -hankkeen aikana?

 

Amal Alkhateab

1. Opiskelin Syyriassa johdon tietojärjestelmiä (MIS), ja myös opetin digitaalisia taitoja opiskelijoille. Nyt haluan oppia näitä taitoja suomeksi.

2. Esimerkiksi Moodlen ja Wikin käyttöä sekä muiden ohjelmien ja sovellusten käyttämistä vertaisryhmissä.

3. Kyllä olen.

4. Ehkä tiistaina 16.1.2018. Jännittää, koska en puhu vielä sujuvaa suomea.

5. Haluaisin vielä harjoitella ohjaamista ennen kuin tapaan oman ryhmäni.

Irina Stremberg

1. Maailma kehittyy koko ajan, teknologia muuttuu ja parantuu. Nykyajan ihmiselle on tärkeää tuntea maailman pulssi. En voisi kuvitella elämäämme ilman digi-teknologiaa. Haluan olla pätevä, kehittävä ja moderni ihminen, joka osaa käyttää hyvin somea, verkkoa ja erilaisia tietokoneohjelmia. Kun sinulla on hyvät digitaidot, olet vahva ja kysytty, löydät helpommin työpaikan ja olet hyödyllinen yhteiskunnalle.

2. Olen opiskellut digitaitoja ammattiopistossa, ammattikorkeakoulussa ja yliopistossa, mutta en voi sanoa, että olen ”digiguru”. Tämän hankkeen aikana olen tutustunut uusiin juttuihin, kuten digitaalisiin osaamismerkkeihin ja Adobe Connect-verkko-oppimisympäristöön.

3. Minulla on kaksi pedagogista ammattia: venäjän kielen ja kaunokirjallisuuden opettaja ja koulunkäynnin ohjaaja. Minulla on hyvää työkokemusta Venäjältä opettajana ja myös Suomesta ohjaajana.

4.Ensimmäinen tapaamiseni ryhmän kanssa on 23.1.2018. Se on jännittävää ja mielenkiintoista. En ole koskaan opettanut aikuisia ja maahanmuuttajia. Toivon, että kaikki onnistuu. Tsemppiä muille vertaisryhmien ohjaajille!

5. Haluaisin saada hyvää ohjaajakokemusta sekä parantaa suomen kielen taitojani.