SivisNyt logo

SivisNyt uudistui

Tutustu uuteen sivustoon >

Siviksen 75-vuotisjuhlavuodessa näkyvät jäsenjärjestöt

ti 12. joulukuuta 2017 11.40.00

Vuosi 2018 on Opintokeskus Siviksen juhlavuosi. Opintokeskusta ylläpitävä Opintotoiminnan Keskusliitto täyttää 75 vuotta. Siviksen ja opintokerhotoiminnan historia ulottuu yli 100 vuoden taakse, mutta nykymuodossaan liitto perustettiin vuonna 1943.

Suomalainen järjestökenttä on laajentunut kuluneen 75 vuoden aikana, mikä näkyy hyvin eri vuosikymmeninä Siviksen toimintaan mukaan liittyneiden järjestöjen määrässä. Tällä hetkellä Siviksen jäsenjärjestöinä on 72 valtakunnallista järjestöä. Siviksen toiminnassa on edelleen mukana myös monia liiton perustajäseniä kuten Marttaliitto, Ortodoksisten Nuorten liitto ONL ja Raittiuden Ystävät.

Filosofi ja jäsenjärjestömme Kriittisen Korkeakoulun toiminnanjohtaja Eero Ojanen on tutkinut vuodesta 2016 lähtien Siviksen historiaa ja ensi syksynä juhlavuotemme päätapahtumassa Helsingissä julkaistaan Ojasen kirjoittama Siviksen historiikki. Luvassa on mielenkiintoinen katsaus suomalaisen järjestötoiminnan ja -koulutuksen kehitykseen 1900-luvun alusta 2000-luvulle. Myös aluetoimistoissamme järjestetään ensi syksynä 75-vuotisjuhlatilaisuudet, joissa tuodaan esille jäsenjärjestöjemme toimintaa.

Historiikin lisäksi juhlavuotemme näkyy viestinnässämme kokoensi vuoden ajan. Graafikko Ville Tietäväinen on suunnitellut Siviksen juhlavuoden logon, joka päivittyy vuoden vaihteessa verkkosivuillemme ja somekanaviimme. Siviksen historiaa ja jäsenjärjestöjä nostetaan esille myös SivisNYTissä julkaistavassa, jäsenjärjestöistä kertovassa videosarjassa sekä lyhyissä, menneiden vuosien toimintaa kuvaavissa historianostoissa. Juhlavuotemme näkyy myös Siviksen itse toteuttamissa koulutuksissa sekä MS/Sostella, jossa olemme esillä 75-vuotisteemallamme.

Tervetuloa mukaan juhlistamaan Siviksen 75-vuotista taivalta!


Teksti: Anne Ilvonen

Kuva/ juhlavuoden logo: Ville Tietäväinen