SivisNyt logo

SivisNyt uudistui

Tutustu uuteen sivustoon >

Pääkirjoitus: Toisenlainen, muunlainen, eri, toinen, vieras

ti 12. joulukuuta 2017 11.45.00

Elämme Siviksessä muutosten keskellä. Uutta strategiaa valmisteltiin pitkään ja hartaasti. Syyskokouksen hyväksymänä se ohjaa Siviksen toimintaa seuraavat viisi vuotta.

Jokaisen sivisläisen työ liittyy suurempaan kokonaisuuteen, jonka merkitys on enemmän kuin osiensa summa. Strategia yhdistää työmme suureksi, toivottuun suuntaan virtaavaksi laskujoeksi, johon sivuhaarat yhtyvät ja kohtaavat lopulta meren. Meri on aava ja sen pintavesillä ja syvyyksissä on monenlaisia virtauksia. Sivis tuo sinne yhdessä jäsenjärjestöjensä kanssa sivistyksen, aktiivisen kansalaisuuden, hyvinvoinnin, välittämisen ja vapaaehtoisuuden virtauksia.

Kohtaamisen ajatuksesta saa alkunsa myös strategia. Olemme vuosien varrella solmineet paljon kumppanuuksia, joista on muodostunut laaja verkosto. Avoimuus ja yhteistyö ovat Siviksen arjessa keskeisiä periaatteita. Tuottamamme asiantuntijapalvelut tarvitsevat ympäristöjä, joissa saamme uusia sytykkeitä, ja osaaminen jalostuu toiminnaksi.

Siviksen keskustoimiston muuttoa on valmisteltu useita vuosia. Pitkä odotus on päättymässä. Sana ’muuttaa’ tarkoittaa jonkin tekemistä toiseksi, toisenlaiseksi kuin se on ollut, tai toiseen paikkaan siirtymistä. Pohjalla on ikivanha sana ’muu’, jonka merkitys on toinen, vieras, toisenlainen, muunlainen, eri tai tuo. Uusien, ja näin myös ’vieraiden ja toisenlaisten’, tilojen kauniit näkymät, jotka avautuvat työhuoneiden ikkunoista Kaisaniemenlahdelle ja merelle, voivat parhaimmillaan virittää ja symboloida uudenlaisia ajatuksia ja toimintatapoja.

Laajamittaista muutosta Siviksen uusi strategia ei edellytä, mutta se antaa siihen mahdollisuuden. Käsikirjoitus on laadittu. Roolitukset, vuorosanat ja näyttämö ovat sivisläisten. Uudesta strategiasta kerrotaan siihen liittyvässä artikkelissa.

Suomen juhlavuosi on tuonut näkyviin kaiken sen hyvän, mitä useat sukupolvet ovat rakentaneet. Sivistys on ollut yhteiskunnassamme laajasti arvostettua. Sen pohjalle toivoisi hyvän tulevaisuuden edelleen rakentuvan.

Tässä vuoden 2017 viimeisessä SivisNYTissä muutos näkyy myös hankekuulumisissamme. Digipolku töihin -hanke on tarjonnut monille maahanmuuttajille mahdollisuuden kehittää omia digitaalisia taitoja ja kouluttautua lisäksi vertaisohjaajiksi. Itsensä kehittäminen mahdollistaa paitsi paremmat työmahdollisuudet myös muiden auttamisen ja ohjaamisen. Myös pieni työyhteisömme muuttuu, kun pitkäaikainen koulutussihteerimme Heli Nieminen jää eläkkeelle. Kiitämme lämpimästi Heliä upeasta työpanoksesta ja työtoveruudesta. Entä mitä muutoksia tammikuussa käynnistyvä Siviksen 75-vuotisjuhlavuosi tuokaan toimintaamme? Sitä odotamme jo innolla.   

Lämpimät kiitokset kuluneesta vuodesta kaikille yhteistyökumppaneille ja suuresti arvostamilleni sivisläisille. Rakennetaan Suomen 101. vuodesta sivistyksen vuosi.

Rauhallista joulun aikaa toivottaen

Marja Anitta