SivisNyt logo

SivisNyt uudistui

Tutustu uuteen sivustoon >

Asiantuntija avaa: Muutama sana muutoksesta

ti 12. joulukuuta 2017 11.44.00

Muutos on laaja ja mielenkiintoinen aihe, josta voisi kirjoittaa vaikka mitä ja useasta eri näkökulmasta. Siksi teen valinnan ja kohdistan tällä kertaa huomioni laajasta perspektiivistä hyvin suppeaan, nimittäin sanan 'muutos' merkityksiin.   

Miten sinä suhtaudut muutokseen? Tai tarkemmin sanottuna miten suhtaudut sanaan muutos? Mitä ajatuksia, mielikuvia tai tunteita se herättää sinussa?  

Kyseessä on vain yksi sana ja minä ainakin olen liittänyt siihen joitakin omia merkityksiäni, kuten innostus, kiinnostus, mahdollisuus ja toisaalta myös pelko, turhautuminen ja ärtymys. Ja nyt kun tarkemmin ajattelen, niin ehkä juuri tässä järjestyksessä.   

Miten sinä reagoit, kun kuulet sanan muutos? Jos olet tyytyväinen omaan reaktioosi, niin se kannattaa säilyttää sellaisenaan. Jos taas reaktiosi aiheuttaa sinulle jotain epämieluisaa, niin voit muuttaa sitä laajentamalla hieman näkökulmaasi. Lisävaihtoehtona on toki säilyttää epämieluinen reaktio tai toisaalta voit muuttaa reaktiotasi, vaikka olisitkin tyytyväinen siihen ja oppia samalla jotain uutta. Sinä päätät, sillä olethan omien sanojesi ja niiden merkitysten paras asiantuntija.      

 

Jos sanaa muutos ei olisi, millä sanalla korvaisit sen?   

Keksitkö jo korvaavan sanan?  Entä jos keksimääsi sanaakaan ei olisi, niin mitä sanaa sitten käyttäisit?  Entä jos seuraavaakaan sanaa ei olisi?  Miten pitkälle pääsit? Huomasit varmaan, että suhtaudut jokaiseen keksimääsi sanaan hieman eri tavalla, vaikka ne tarkoittavatkin samaa asiaa. Jo näiden korvaavien sanojen keksiminen laajentaa muutos-sanan merkitysmaailmaa ja aivoissa syntyy uusia yhteyksiä.   

Voit halutessasi mennä vielä pidemmälle ja valita näistä keksimistäsi sanoista jonkun, joka aiheuttaa sinulle sopivimman reaktion ja alkaa käyttää sitä ainakin ajatuksissasi.  

Ja niille, jotka ajattelevat muutosta innolla ja lämmöllä tai haluavat pitää sanan ennallaan, on vaihtoehto. Halutessasi voit ottaa tarkasteltavaksi sanan muutos vastakohdan, mikä se mielestäsi onkaan ja pohtia sitä samoin: mitä sanaa käyttäisit, jos tätäkään sanaa ei olisi? Mihin sanaan lopulta päädyit ja miten suhtaudut siihen?    

Minkä vaihtoehtoisen sanan koit itsellesi parhaana vai päädyitkö säilyttämään sanat arvokkaasti ennallaan?   


Teksti: Kati Virtanen 

Kuva: Jarmo Siira