SivisNyt logo

SivisNyt uudistui

Tutustu uuteen sivustoon >

Pääkirjoitus: Kulttuuria eri vuosikymmenillä ja tulevaisuudessa

ti 7. marraskuuta 2017 12.54.00

Kulttuuri on aina ollut osa Siviksen toimintaa: sillä on sijansa jäsenjärjestöjemme koulutustoiminnassa, ja Sivis on myös itse toteuttanut kulttuuritapahtumia ja tilaisuuksia eri vuosikymmenillä vähän eri painotuksin. Toimistomme seinillä on tilastotauluja 30- ja 40- luvuilta, joissa kulttuuri näkyy muun muassa opintokerhojen luku- ja näytelmäharrastuksina, ja arkistostamme löytyy lukemattomia julisteita 70-90-luvuilta, jolloin järjestettiin paljon taidenäyttelyitä, konsertteja ja kulttuuriaiheisia seminaareja.

Noin viimeiset 20 vuotta Siviksen kulttuuritoimintaa ovat leimanneet ammattitaiteilijoiden toteuttamat laadukkaat ja elämykselliset kulttuuritapahtumat. Tapahtumat ovat herättäneet suuren yleisön mielenkiinnon, mutta jäsenjärjestöjemme toimijat ovat löytäneet ne vaihtelevasti.

Siviksen rooli on viimeisten kymmenen vuoden aikana muovautunut entistä voimakkaammin järjestöjen oppilaitokseksi, jonka tehtävänä on tukea ja ohjata monipuolisesti jäsenjärjestöjen koulutusta ja sen kehittämistä. Mitä kulttuuritoiminnan tulisi olla muuttuneessa organisaatiossamme, jotta se tavoittaisi myös jäsenjärjestöjemme edustajat? Tätä kysymystä olemme pohtineet tänä vuonna useasti strategiauudistuksemme yhteydessä.

Vuoden 2018 alusta, kun seuraava strategiakautemme käynnistyy, uudistuu myös kulttuuritoimintamme. Sivis ei järjestä jatkossa omia kulttuuritapahtumia, vaan tarjoaa jäsenjärjestöilleen kulttuuritapahtumien, kampanjoiden ja juhlavuosien räätälöityä neuvontaa ja ohjausta. Toivomme, että tätä kautta entistä useampi järjestötoimija saa nauttia laadukkaista ja monipuolisista tilaisuuksista ja tapahtumista oman organisaationsa toimintaympäristössä.

Tämän SivisNYTin teemana on kulttuuri. Lehdessä esitellään viime vuosien onnistuneita kulttuuritapahtumia ja kurkistetaan jäsenjärjestöjemme kulttuuriaiheiseen koulutustoimintaan. Kulttuurisuunnittelijamme Oskari Mänttäri kirjoittaa tapahtuman suunnittelusta ja toteuttamisesta. Lisäksi esittelemme verkkosivujemme uuden koulutuskalenterin, josta löytyvät helposti Siviksen toteuttamat koulutukset osaamispolkujen mukaan esiteltyinä.

Anne Ilvonen
Viestintä- ja innovointipäällikkö