SivisNyt logo

SivisNyt uudistui

Tutustu uuteen sivustoon >

Maisemia taskulampun valossa, konsertti kierrätysmyymälässä ja muita elämyksiä

ti 7. marraskuuta 2017 12.52.00

Video on kooste Liikemiehet-konserttikiertueesta, jonka Opintokeskus Sivis järjesti vuonna 2016.

Kurkistus taaksepäin Opintokeskus Siviksen kulttuuritarjontaan saa hymyn huulille: leikkiviä jazz-muusikoita, lasten lempihahmo Tuttiritari ja liikenteen seassa taiteilevia näyttelijöitä. Kaikkea tätä ja paljon muuta on nähty, kuultu ja koettu viimeisten 17 vuoden aikana.

Ideoiden takana on Opintokeskus Siviksen kulttuurisuunnittelija Oskari Mänttäri. Hänen mielikuvituksensa on onnistunut vaikuttamaan yhteiskunnalliseen keskusteluun kulttuurin keinoin.

– Pääsääntöisesti kaikki ovat aina olleet positiivisesti yllättyneitä, koska olemme onnistuneet luomaan jotain uutta ja uniikkia, Mänttäri sanoo.

Hän nimesi viisi Tuokio-klubin tähtihetkeä vuosien varrelta:

1. Erilainen luontoliike -tapahtumat

Vuonna 2005, yhteistyössä Luonnonsuojeluliiton, Kankaanpään seudun luonnonystävien ja Kainuun Sydänyhdistyksen kanssa.

IDEA: Erilainen luontoliike -tapahtumat nostivat esiin kansallisesti merkittäviä luontomaisemia. Tapahtuma järjestettiin Jämin Soininharjulla, Kajaanin Kyynäspääniemellä ja Siuntion Luontoliikuntapuistossa. Yleisö kulki taskulampuilla valaistua luontopolkua, kuunteli musiikkia ja näki tanssiesityksiä sekä maisemia.

– Aurinko painui kohti metsän reunaa. Hämärän hyssyssä lampun valosta ei juuri ollut iloa. Päivällä auringon sulattama hanki kovettui jääksi ja ratisi jaloissa. Puolikaaressa väki seurasi ensimmäisen kohtauksen, kolmen suuripäisen hahmon joukkuemaista liikettä…

Näin kuvaili Eeva Palm Helsingin Sanomissa (HS 3.4.2005) Erilainen Luontoliike -tapahtumaa Jämin Soininharjulla. Tapahtuma keräsi yli 200 kävijää ihastelemaan luontoa, musiikkia ja Tanssiteatteri ERIn tanssiteosta. Kaikki kolme tapahtumaa kokosivat yhteensä yli 600 osallistujaa.

Erilainen luontoliike keräsi paljon kehuja. Jämillä, Kajaanissa ja Siuntiossa kiiteltiin taiteen tuomista syrjäseuduille omintakeisella tavalla. Luonnonsuojeluliitto oli tyytyväinen, koska viesti luontomaisemien arvosta välittyi mainiosti ja mediakin tarttui aiheeseen.

– Mielestäni tällaista kulttuuri- ja taideviestintää kannattaa tehdä, koska se puree suoraan tunteisiin. Vaikutus on syvempi kuin pelkällä faktalla, Oskari Mänttäri kuvaa.

2. Sillat-elokuvafestivaali

Vuonna 2008, yhteistyössä Mannerheimin Lastensuojeluliiton ja ISAK ry:n kanssa.

IDEA: Sillat-elokuvafestivaalin tarkoituksena oli kiinnittää huomio sukupolvien ketjun ja isovanhemmuuden merkitykseen. Kaikki festivaalin elokuvat sivusivat aihetta ja innostivat keskustelemaan. Oheisohjelmana nähtiin päiväkodin lasten tekemiä lyhytelokuvia, sota-ajan lelujen näyttely sekä Tuttiritarin live-esiintyminen.

Bellevillen kolmoset, Little Miss Sunshine ja Viisi vuodenaikaa. Muun muassa nämä elokuvat nähtiin Sillat-elokuvafestivaalissa Kuopiossa.

Filmien katselun lisäksi keskusteltiin isovanhemmuuden mahdollisuuksista ja perinteen siirtämisestä sukupolvelta toiselle. Akateemikko Outi Heiskanen vieraili haastateltavana. Taiteilija on muun muassa Siiri ja Reino Nordinin isoäiti.

Yksi suosituimmista oheisohjelmista oli Tuttiritarin (Jukka Leisti) esiintyminen festivaalin yhteydessä. Pidettyä lasten tv-ohjelmien hahmoa tultiin katsomaan pitkienkin matkojen takaa.

– Monet soittivat etukäteen, ja kysyivät, että tuleehan Tuttiritari varmasti paikalle. Osa yleisöstä tuli satojen kilometrien päästä pelkästään Tuttiritaria varten. Ja niinhän siinä kävi, että ensimmäistä kertaa Opintokeskus Siviksen historiassa kaikki halukkaat eivät mahtuneet sisään! Siitä tuli porua ja kiukkuista palautetta, mutta salissa tunnelma oli aivan huikea, Oskari Mänttäri muistaa.

3. Tampere-vakio, liikkuva kaupunkiesitys

Vuonna 2008, yhteistyössä Tampereen Reumayhdistyksen kanssa.

IDEA: Tampere-Vakio-tapahtumalla välitettiin liikuntarajoitteisten kaupunkilaisten viesti: esteetöntä liikkumista Tampereen keskustassa täytyy parantaa. Yleisö eläytyi liikuntarajoitteisen asemaan, ja yritti selviytyä pyörätuoleilla Tampereen keskustan liikuntaesteistä. Teatteriryhmä Todellisuuden Tutkimuskeskukselta tilattiin taiteellinen elämys, joka oli liikkuva performanssi yleisön seassa. Lisäksi pelisuunnittelija teki Tampere-Vakio-lautapelin.

– Portaiden, kynnysten, hissien ja aukioiden jäsentämä esitys herättää ajatuksia oman kehon vaikutuksesta tilan kokemiseen. Myös keho voi muokata mielenmaisemaamme. Tampere-Vakio tutkii vastusta pään sisällä, kehossa ja tilassa.

Näin kuvaili teatteriryhmä Todellisuuden Tutkimuskeskus liikkuvaa kaupunkiesitystään, joka nähtiin osana Tampere-Vakio-tapahtumaa. Tavoitteena oli kiinnittää huomio esteellisyyteen eli liikuntarajoitteisten pulmiin Tampereen keskustassa.

– Moni yleisöstä sanoi, ettei ollut aikaisemmin tullut ajatelleeksi, miten hankalaa arkinen liikkuminen voi olla, jos jalkojen sijaan käyttää pyörätuolia. Saimme viestin hyvin läpi ja Reumayhdistys oli oikein tyytyväinen, kun esteellisyys nousi julkiseen keskusteluun, Oskari Mänttäri kertoo.

Opintokeskus Siviksen jäsenjärjestöt saivat lisäksi Aki Järvisen suunnitteleman Tampere-Vakio-lautapelin. Noppapelissä pelaajat liikkuvat Tampereen keskustassa ja yrittävät ratkoa esteellisyyspulmia.

4. Kierrätyskärki-kiertue

Vuonna 2010, yhteistyössä Toivakan 4H-yhdistyksen ja SPR:n Kontti-kierrätystavaratalojen kanssa.

IDEA: Tavoitteena oli kierrätysaatteen edistäminen. Ninni Poijärvi triolta ja Sami Saarelta tilattiin Toivo Kärjen musiikkia kierrätettynä. Konsertti kuultiin viidellä eri paikkakunnalla SPR:n Kontti-kierrätystavarataloissa.

– Ei kenkään, ei edes rillumarei-aikakauden mennyt kaiho ja habitus voisi palata paremmin, sielun sopukoihin koskettavammin kuin SPR:n kierrätyskeskuksessa kierrätystuoleilla istuen nautittu Toivo Kärki -konsertti, kehui Tarmo Virtanen Lahen uutisia -blogissaan.

Virtasen ihastelema konsertti kuului Kierrätyskärki-kiertueeseen. Ninni Poijärvi trio ja Sami Saari esittivät tunnin mittaisessa konsertissa Toivo Kärjen ikivihreitä iskelmiä uudelleen sovitettuina. Yleisö hurmaantui muun muassa Liljankukasta, Mummon vanhasta kaappikellosta ja Täysikuusta.

– Sellaiset asiat tai tavarat, jotka ovat kestäneet aikaa, on vaan niin hyvin tehty. Myös Toivo Kärjen sävelmät ovat kestävää materiaalia, Sami Saari sanoi Etelä-Suomen Sanomien haastattelussa (ESS 6.10.2010).

Konserttisalien sijaan kierrätetyn musiikin konsertit esitettiin SPR:n Kontti-kierrätystavarataloissa Joensuussa, Lahdessa, Tampereella, Oulussa ja Porissa. Ilmaiset konsertit täyttyivät viimeistä kierrätystuolia myöten.

Oskari Mänttärin mukaan palaute oli positiivista, vaikka kierrätysidean alulle panija, Toivakan 4H-yhdistys, ei konserttia nähnytkään, koska Jyväskylässä ei ollut Kontti-myymälää.

– SPR:n Kontti-kierrätysketju olisi ollut innokas jatkamaan kierrätyskonsertteja, mutta Opintokeskus Siviksen ajatuksena on luoda uusia kulttuuritapahtumia.

5. Liikemiehet-konserttikiertue

Vuonna 2016, yhteistyössä MLL:n, Satakunnan Syöpäyhdistyksen ja Koko Suomi leikkii -hankkeen kanssa.

IDEA: Tavoitteena oli leikkimisen edistäminen ja Koko Suomi leikkii -hankkeen tunnettuuden lisääminen. Konserttikiertuetta varten perustettiin Liikemiehet-kokoonpano eri musiikin lajien ammattilaisista. Ohjaus tilattiin koreografilta.

”Don't blame it on the sunshine, don't blame it on the moonlight, don't blame it on the good times, blame it on the boogie…”

Michael Jacksonin klassikko oli yksi sävelmistä, joka tahditti ammattimuusikoiden tanssiesitystä Liikemiehet-konserttikiertueella.

Miehet mustissa puvuissaan soittivat, leikkivät ja tanssivat. Hassuttelemaan heittäytyivät muusikot Jukka Perko, Felix Zenger, Esko Järvelä ja Jouko Kyhälä sekä juontaja Oskari Mänttäri. Konsertin ohjasi ja tanssikoreografiat suunnitteli Hanna Brotherus.

Liikemiehet-konserttikiertue on yksi Opintokeskus Siviksen Tuokio-klubin onnistuneimmista tuotannoista. Konserttiteemana oli leikki.

– Halusimme näyttää, että aikuiset ihmiset voivat leikkiä tekemällä jotain, jota eivät oikein osaa. Siksi panimme ammattimuusikot tanssimaan! Näytimme, ettei mokaaminen ole noloa ja että yhdessä voi hassutella, Oskari Mänttäri kertoo.

Tuokio-klubin ideana oli järjestää uuden musiikin konserttikiertueita. Teemoja ideoitiin yhdessä jäsenjärjestöjen kanssa. Liikemiehet-konsertti esitettiin yhteensä kuusi kertaa: Tampereella, Helsingissä, Vaasassa, Oulussa, Kuopiossa ja Turussa.

– Yleisö nauroi ääneen vedet silmissä. Jotkut olivat jopa sitä mieltä, että Liikemiehet oli paras Tuokio- klubi ikinä.

  • Opintokeskus Siviksen kulttuuritoiminta uudistuu. Ideointikierros jäsenjärjestöjen kanssa alkaa jo loppuvuodesta.

Teksti: Tia Yliskylä

Kuvat: Opintokeskus Sivis