SivisNyt logo

SivisNyt uudistui

Tutustu uuteen sivustoon >

Pääkirjoitus: Tietosuojaton vaiko lainsuojaton

to 12. lokakuuta 2017 13.39.00

Euroopan Unionin uusi tietosuojadirektiivi  tulee voimaan vuoden 2018 alussa. Suomen omaa kansallista asetusta ollaan juuri valmistelemassa. Kansallista liikkumavaraa ei ole paljon, mutta se vähäinenkin on hyvä käyttää parhaalla mahdollisella tavalla. 

Melko moni meistä on joutunut tilanteeseen, jossa mainossähköpostia tunkee ovista ja ikkunoista emmekä saa sitä loppumaan. Postia tulee ”täysin pyytämättä ja yllättäen”.  Mainospostin lähettäjä on tehnyt ”tilauksen” peruuttamisesta niin mutkikasta, että harva jaksaa ja osaa kulkea polkua loppuun saakka ja alistuu tilanteeseen.  

Kun Google, Facebook tai Twitter lähestyy meitä mainostamalla tuotetta tai palvelua, josta olemme ehkä vain nähneet unia, voi tilanne tuntua jopa pelottavalta. Sormi ei saisi lipsahtaa väärässä paikassa. Voi nimittäin olla niin, että tämän kohtalokkaan lipsahduksen jälkeen meidät esitellään jopa jonkin tuotteen suosittelijana tai käyttäjänä.  

Internetin neuroverkko sykkii yötä päivää etsien tietoa luvattomasti tai luvallamme. Se ei lepää, vaan yhdistelee ja analysoi ikää, sukupuolta, harrastuksia, yhteyksiä, kiinnostuksenkohteita, liikkumista paikasta toiseen ja kaikkea muuta mahdollista. Joskus on voinut käydä niinkin, että olemme ymmärtämättä antaneet luvan käyttää tietojamme tai jopa kaveripiirimme tietoja. 

Henkilötietojen kerääjällä on aina oltava lain- ja tehtävänmukainen peruste kerätä ja säilyttää henkilötietoja. Jos henkilötietoja, kuten sähköpostiosoitteita säilytetään esimerkiksi informaation levityksen vuoksi tai selvitysten ja kyselyjen toteuttamiseksi, on tähän oltava aina henkilön lupa. Myös luvan poistamisen tulee olla yksinkertaista ja helppoa.  

Järjestöille ja yhdistyksille uusi tilanne tuottaa entistä suurempia vaatimuksia tietojen keräämisessä ja käsittelyssä. Henkilötietojen kerääjällä on ensisijainen vastuu siitä, että tietoja käsitellään oikein, eikä niitä pääse vuotamaan vääriin käsiin ja vääriin tarkoituksiin. 

Sivis on järjestänyt valtakunnallista koulutusta järjestöilleen tietosuojasta. Erinomaiset asiantuntijat ovat antaneet käytännön esimerkkejä siitä, miten eri tilanteissa on toimittava. Viimeksi toteutetusta koulutustilaisuudesta on artikkeli tässä verkkolehdessä. Tulemme järjestämään lisää tietosuojakoulutusta, jos siihen ilmenee tarvetta. 

Lisäksi tässä lokakuun verkkolehdessä lähestymme tietosuojaa myös jokaisen verkon käyttäjän toiminnan kautta. Siviksen mediasuunnittelija Jarmo Siira kolumnoi siitä, mitkä keinot auttavat turvaamaan internetin palveluissa omaa yksityisyyttä ja esimerkiksi työantajaa koskevia asioita. Te SivisNYTin lukijat pääsette myös kurkistamaan uuden intramme, tuttavallisemmin Sintramme, toiminnallisuuksiin. Minkälainen matka intran kehittäminen on ollut ja miten se on muuttanut työnteon tapoja meillä Siviksessä? Tästä lisää jutussa ”Sintra yhdistää ihmiset ja tiedon”. Lokakuun numerossa kerromme myös järjestöasiantuntijan työn muutoksista ympäristön digitalisoitumisen myötä, maahanmuuttajien digitaitoja kehittävästä Digipolku töihin -hankkeesta sekä aina yhtä sykähdyttävästä Tuokio-klubin syksyn ohjelmasta. 

Kuivaa vaan ei nuivaa syksyn jatkoa toivotellen 

Marja Anitta 😊