SivisNyt logo

SivisNyt uudistui

Tutustu uuteen sivustoon >

Tartu verkostoon, jos haluat vaikuttaa

ma 21. elokuuta 2017 14.39.00

Googlettamalla hyödylliset yhteistyökumppanit Oulu saa 13 400 hakutulosta. Ei tolkun hiventäkään.

Sen sijaan, jos sattuu tuntemaan saman alan toimijoita tai ylipäätään järjestöväkeä Oulun seudulla, saa jo pari sähköpostia lähettämällä hyviä ehdokkaita.

Näin on esimerkiksi Psoriasisliiton järjestösuunnittelijalla Anne Savuojalla. Hän kuuluu muun muassa Kumppanuuskeskuksen järjestöverkostoon. Sen ja useiden muiden verkostojen ansiosta hän on hyvin perillä Oulun seudun yhteistyömahdollisuuksista.

Savuoja on 20-vuotiaan Kumppanuuskeskuksen perustajajäseniä. Keskus on kasvanut muutaman sosiaali- ja terveysalan järjestön yhteisöstä yli 50 järjestön verkostoksi. Kumppanuuskeskus palkittiin maaliskuussa oikeusministeriön Demokratiapalkinnolla.

– Olennaisin hyöty on yhteistoiminta. Pyörää ei aina tarvitse keksiä uudestaan, kun löytää oikeat kumppanit, Anne Savuoja sanoo.

Samaa mieltä on Selkäliiton toiminnanjohtaja Kirsi Töyrylä-Aapio. Verkostojen ansiosta pienikin järjestö pystyy vaikuttamaan yhteiskuntaan. Painoarvo kasvaa, kun äänessä on monta järjestöä saman asian takana.

– Lisäksi verkostot helpottavat työtaakkaa. Kaikkea ei tarvitse osata itse, ja työaikaa säästyy, kun ei tarvitse perehtyä joka asiaan omin voimin, Töyrylä-Aapio sanoo.

Tukea, oppia ja uusia ideoita

Verkostojen ansiosta moni järjestö saa tarvitsemaansa ammattiapua kohtuullisin kustannuksin. Esimerkiksi Kirsi Töyrylä-Aapio arvostaa edunvalvontaa, lakimiespalvelua ja henkilöstöammattilaisten apua. Niitä hän saa esimerkiksi Potilas- ja kansanterveysjärjestöjen verkoston POTKAn sekä Opintokeskus Siviksen ja Suomen sosiaali ja terveys ry SOSTEn Pienjärjestöt-verkoston kautta.

– En pärjäisi ilman verkostoja. Pienen järjestön toiminnanjohtajan työ on niin moninaista, etten pysyisi ajan tasalla uudistuksista tai saisi kaikkea tehtyä. Olisin aika yksin, Töyrylä-Aapio toteaa.

Samaa mieltä on Opintokeskus Siviksen asiantuntija Annika Tahvanainen-Jaatinen. Yhdessä saadaan enemmän aikaan kuin yksin, ja nopeammin ja taloudellisemmin.

– Saan muilta hyviä ideoita, joita voin testata omassa työssäni. Asiantuntijuus kasvaa, kun voi jakaa omaa osaamistaan muille, Tahvanainen-Jaatinen kertoo.

Työkavereita ja raikkaita näkökulmia

Anne Savuoja on Psoriasisliiton ainoa työntekijä Oulussa. Opintokeskus Siviksen Annika Tahvanainen-Jaatisella on vain yksi kollega Turussa. Heille yhteistyöverkostot merkitsevät myös työyhteisöä.

– Minulle Kumppanuusverkoston väki on työkavereita. Työssä jaksaa huomattavasti paremmin, kun on juttuseuraa. Lisäksi saa raikkaita näkökulmia oman työn tekemiseen, kun kollega katsoo asiaa oman järjestönsä vinkkelistä, Anne Savuoja kertoo.

Annika Tahvanainen-Jaatinen on mukana niin monessa kimpassa ja kumppanuudessa, ettei osaa tarkkaan itsekään sanoa, monessako verkostossa vaikuttaa. Yhdeksi tärkeimmistä hän nimeää vapaan sivistystyön oppilaitosten verkoston.

– Yllätyin, miten helppoa verkostoituminen käytännössä on. Usein yksi verkosto johtaa toiseen ja kolmanteenkin yhteistyökuvioon. Monessa verkostossa olen välillä passiivinen seuraaja eli roikun sähköpostilistoilla tai Facebook-ryhmässä, jotta kontaktit säilyvät.

Työnohjausta ja vinkkejä bisneskumppanuuteen

Verkostoja tarvitaan myös lisää. Esimerkiksi työnohjaus on monissa järjestöissä vähäistä tai siihen on hankalaa saada ammattiapua.

Psoriasisliiton järjestösuunnittelija Anne Savuoja on huomannut, että muissakin järjestöissä kaivataan ammattimaista työnohjausta.

– Sitä voisi järjestää esimerkiksi ryhmässä. Tulijoita on, sillä huomasin Opintokeskus Siviksen työhyvinvointihankkeessa, että monet järjestöt painivat samojen haasteiden kanssa.

Kirsi Töyrylä-Aapio toivoo lisää vinkkejä järjestöjen ja liike-elämän yhteistyöhön. Varainhankinnassa yhteistyö kaupallisten yritysten kanssa on tärkeää, mutta aika ajoin haastavaa.

– Minkälainen kaupallinen yhteistyö on eettisesti ja moraalisesti oikein? Mitä järjestö voi suositella ja mitä ei? Miten molemmat osapuolet hyötyisivät yhteistyöstä? Olisi hyvä kuulla muiden kokemuksia.

Lue lisää verkostoyhteistyöstä:

Teksti: Tia Yliskylä