SivisNyt logo

SivisNyt uudistui

Tutustu uuteen sivustoon >

Somen käyttö palvelee useaa hanketavoitetta samanaikaisesti

ma 21. elokuuta 2017 14.37.00

Henna-Riikka Ahvenjärvi sekä Tuuli Oksanen luotsaavat Tampereen Aikuiskoulutuskeskuksessa (TAKK) kouluttajien ohjaustaitoja vahvistavaa sekä opiskelijoiden tietoteknisiä valmiuksia ja monilukutaitoa edistävää Taito-ohjelman osahanketta PUHTIa. Hankkeen aikana he ovat huomanneet, kuinka mainio väline sosiaalinen media on verkostojen ja erilaisten kontaktien löytämiseen ja ylläpitämiseen.

TAKK:issa toteutettavan PUHTI-hankkeen spesiaalitavoitteita ovat olleet heti alusta lähtien myös verkostoyhteistyön ja verkosto-osaamisen kehittäminen – ja nimenomaan hyvien käytänteiden jakamisen näkökulmasta.

– Olemme huomanneet, että ihan tyhjästä on turha lähteä liikkeelle, sillä sellaista asiaa ei juuri ole, mitä joku ei jo olisi vienyt eteenpäin. Verkostotapaamiset ja -tilaisuudet, mutta myös some ovat mahtava paikka toteuttaa periaatetta kun annat itse jotain, saat jotain, Henna-Riikka arvioi.

Some on muuttanut myös perinteistä verkostoitumisen kaavaa.

– Vahva ajatus siitä, että verkostoituminen tapahtuu ensin livenä ja vasta sitten verkossa ei enää päde, vaan meillä on käynyt juurikin päinvastoin, Henna-Riikka huomauttaa.

– Olen ollut mukana lukuisissa tilaisuuksissa, jossa olen voinut huudahtaa, että hei, mä tunnen sut Twitteristä, Tuuli naurahtaa.

TAKK:in projektitiimin ennakkoluulottomuus näkyy monella tapaa viestinnän avoimuudessa ja sitä myös luonnehtivassa tinkimättömän ennakoivassa otteessa.

– Jos ryhtyisimme viestimään somessa siinä kohtaa, kun meillä on tuloksia käsillä, olisimme koko projektissa jo aika lailla loppusuoralla. Kerromme esimerkiksi Twitterissä paljon siitä, mitä aiomme tehdä tai tulemme kokeilemaan, mikä voi taas puolestaan poikia uusia kumppanuuksia, Tuuli sanoo.

– Valitsemamme työskentelymalli on ollut myös tehokas tapa markkinoida hanketta, Henna-Riikka lisää.

Henna-Riikka ja Tuuli rohkaisevat myös muita hanketoimijoita tuomaan Twitter-viestintäänsä enemmän konkretiaa; esimerkiksi tietoa siitä, mitä erilaisissa hankkeissa ollaan tekemässä ja minkälaisissa fiiliksissä.

– Olisi myös erittäin kiintoisaa kuulla toisten epäonnistumisista; että tällaista on kokeiltu, mutta se ei toimi. Näin voisimme varmentua, ettemme kokeile itse samaa enää uudelleen ja samalla tavalla, Tuuli lisää.

Henna-Riikan ja Tuulin mukaan somekanavien erinomainen etu hankeviestinnässä on myös se, että niiden avulla on mahdollista löydä monta kärpästä yhdellä iskulla.

– Esimerkiksi blogiimme on jäänyt talteen kaikki oleellinen tieto siitä, mitä on jo tehty, mikä helpottaa huomattavasti raportointia. Blogi palvelee myös sisäistä ja ulkoista hankeviestintää, koska sen avulla on helposti nähtävissä, mitä teemme parhaillaan, Henna-Riikka luettelee.

– Somekanavien kautta pystymme todella paljon laajemmin ja useammin olemaan tekemisissä ihmisten kanssa.

TAKK:in projektitiimi osallistuu PUHTI-hankeverkoston tapaamisiin lähes pelkästään Skypen välityksellä. Muuten PUHDIn eri organisaatioiden välillä viestitään vielä melko perinteisesti.

– Skypen avulla säästämme matkakustannuksissa, tehostamme työtämme ja vähennämme matkustustunteja, Henna-Riikka listaa.

PUHTI esittäytyy:

• Verkossa: https://puhti-hanke.joomla.com/
  • Facebookissa: https://www.facebook.com/puhtihanke/
  • Blogissa: https://puhti.wordpress.com/
  • Twitterissä: https://twitter.com/puhtitakk

Teksti: Marinella Ruutu

Kuvat: Henna-Riikka Ahvenjärvi/ PUHTI

Faktaa:

• Opintokeskus Siviksen yhdessä kolmen muun koulutusorganisaation – Tampereen yliopisto, Hämeen ammattikorkeakoulu (HAMK) ja Espoon seudun koulutuskuntayhtymä (Omnia) – kanssa toteuttama Taikoja-hanke koordinoi Opetus- ja kulttuuriministeriön Taito-ohjelmaan valittua hankejoukkoa. PUHTI on yksi tämän hankejoukon edustajista. Hankkeet pyrkivät edistämään ja kehittämään digitaitoja ja monilukutaitoa esimerkiksi niiden väestöryhmien keskuudessa, jotka ovat tauon jälkeen palaamassa takaisin työelämään.
  • PUHTI- hankkeen jäsenverkoston muodostavat Kouvolan aikuiskoulutuskeskus (KVLAKK), Etelä-Kymenlaakson ammattiopisto (EKAMI), Länsi-Uudenmaan aikuisopisto (Luksia), Salon seudun koulutuskuntayhtymä sekä Tampereen aikuiskoulutuskeskus (TAKK).
  • TAIKOJA-hankkeen yhteyshenkilöt Opintokeskus Siviksessä ovat asiantuntijat Eeva Jeronen, puh. 040 717 7015/ eeva.jeronen@ok-sivis.fi sekä Marion Fields, puh. 040 350 4500/ marion.fields@ok-sivis.fi.