SivisNyt logo

SivisNyt uudistui

Tutustu uuteen sivustoon >

Sairaalavapaaehtoistoiminnalle halutaan luoda edellytykset levitä ympäri Suomen

to 18. toukokuuta 2017 09.53.00

Sairaalavapaaehtoistoiminnan koulutus- ja kehittämispäivät järjestetään nyt toista kertaa Joensuussa. Sivis toteuttaa päivät yhteistyössä EJYn kanssa. Päivien tavoitteena on koota toimijaverkostoa, hahmotella yhteisiä toimintamalleja sekä herättää keskustelua edelleen ajankohtaisesta aiheesta.

Sairaalavapaaehtoisuus on toimintana vielä nuorta. Sitä ryhdyttiin kehittämään EJYn vertaisreseptihankkeen tuotoksena yhteistyössä Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (HUS) kanssa. Vuonna 2013 toimintamalli nimettiin OLKAksi.

EJYn projektipäällikkö Anu Toija kiinnostui vertaistuesta oman gradunsa myötä. Vertaistuen merkitys todentui hänelle itselleen oman lapsen syntymän yhteydessä, kun Toija sai tietää pienokaisen sairastavan harvinaista sairautta.

HUS on ollut keskeinen suunnannäyttäjä sairaalavapaaehtoisuuden mahdollistamisessa.

– HUS:n strategiaan kuuluu yhteistyö kolmannen sektorin kanssa, joten vapaaehtoisuus ulottuu sairaalan rakenteisiin asti, EJYn projektipäällikkö Anu Toija iloitsee.

– Toimintamalli on levinnyt Helsingistä vähitellen myös muualle Suomeen, kuten Ouluun. Kesällä avautuu uusi OLKA Seinäjoen keskussairaalassa.

Seminaari tukee sisintä koskettavaa työtä

Vapaaehtoiset toimivat sairaalassa haastavassa tehtävässä. He kulkevat usein kriisitilanteessa elävän potilaan rinnalla, ja siksi EJY on kehittänyt tavoitteellisesti myös heidän koulutustaan.

Koulutusten kehittämistyössä ja erityisesti valtakunnallisten seminaarien organisoinnissa EJY on saanut kumppanikseen Opintokeskus Siviksen.

– Koska olemme itse alueellinen toimija, on hienoa, että valtakunnallinen koulutusorganisaatio kulkee rinnalla tukenamme, Toija kiittää.

Ensimmäinen sairaalavapaaehtoistoimintaa käsitellyt seminaari toteutettiin viime keväänä Jyväskylässä. Joensuun koulutus- ja kehittämispäivien toivotaan edelleen tiivistävän toimijakenttää.

– Myös yhteisten toimintamallien rakentaminen olisi kullanarvoista, koska ne ehkäisisivät eri tahojen törmäämisen samoihin kompastuskiviin, Toija pohtii.

Tämänvuotisten päivien varsinainen teema liittyy osallisuuteen.

– Keskustelua herättävät varmasti vertaistukitoiminta potilaan osallisuuden lisäämisessä sekä potilaan hoitoyksinäisyydestä väitelleen Liisa Karhen puheenvuoro.

Tuki valuu hukkaan, jos sitä tarjotaan liian myöhään

EJYn isona tavoitteena on saada potilasyhdistysten toiminta alkamaan jo sairaalassa, mahdollisimman aikaisin.

– Muuten kynnys tuen hakemiselle on suuri, vaikka potilaalla olisi jo yhteystiedot käden ulottuvilla, Toija perustelee.

Sairaaloissa sijaitsevat OLKA-pisteet tarjoavat tietoa vertaistuesta, välittävät sitä sekä viestivät potilasjärjestöjen ja sairaalan muista tukimuodoista ja teemapäivistä. 

HUS:ssa sairaalavapaaehtoisia on tällä hetkellä noin 100, mutta heitä ei vielä riitä joka osastolle.

– Vapaaehtoisten tehtävä keskittyy kohtaamiseen ja kuuntelemiseen. Vastuukysymysten vuoksi he eivät tee suorittavia tehtäviä, kuten pukemista tai ruokailussa avustamista, Toija huomauttaa.

Vapaaehtoista on osastolla vastassa usein uusi ihminen, koska hoitojaksot erikoissairaanhoidossa ovat lyhyitä. Koulutuksen ja tuen lisäksi vapaaehtoista auttaa tehtävässään usein taustalla oleva omakohtainen kokemus sairastumisesta.


Teksti: Marinella Ruutu

Kuva: Leevi Toija

Banneri: EJY, OLKA

Sairaalavapaaehtoistoiminnan koulutus- ja kehittämispäivät Joensuussa 7.-8.6.2017

Kuinka kehittää vapaaehtoisten ja terveydenhuollon ammattilaisten yhteistoimintaa potilaiden hyväksi? Millaista vapaaehtoistoimintaa potilasjärjestöt ja muut toimijat voivat tarjota? Kuinka ohjata ja tukea vapaaehtoisia? Näitä kysymyksiä pohditaan Joensuussa järjestettävillä sairaalavapaaehtoistoiminnan koulutus- ja kehittämispäivillä. Tule mukaan oppimaan uutta ja jakamaan hyviä käytänteitä. Päivien aikana kuullaan luentoja ja puheenvuoroja sekä syvennetään omaa osaamista työpajoissa ja paneelissa. Tutustu ohjelmaan ja puhujiin ja ilmoittaudu pian mukaan Sivisverkossa. Lisätietoja lea.lihavainen@ok-sivis.fi tai p. 040 717 7018.

Kiinnostuitko OLKAn toiminnasta? Lue lisää: