SivisNyt logo

SivisNyt uudistui

Tutustu uuteen sivustoon >

Virtaa järjestötoimintaan kansainvälisistä hankkeista

to 20. huhtikuuta 2017 09.56.00

Kansainvälinen toiminta kiinnostaa, mutta harva järjestötoimija tietää, miten kansainvälisistä hankkeista kiinnostuneen kannattaa lähteä liikenteeseen. Opetushallituksen kansainvälistymispalveluiden (ent. CIMO) vastaava asiantuntija Mauri Uusilehto kertoi tammikuussa Siviksen kv-aamukahveilla vinkkinsä kansainvälisissä hankkeissa alkuun pääsemiseksi.

– Joskus hankehakemuksesta ei käy selkeästi ilmi, mikä hankkeen tavoite on, napauttaa Mauri Uusilehto. Hän jos kuka tietää sen arvioituaan hankehakemuksia työnantajansa leivissä viimeiset 20 vuotta.

Kansainväliset hankkeet ovat järjestöille arvokkaita lisäresursseja, ja niistä voi saada työkaluja hyvien menetelmien kehittämiseen ja hyvien käytäntöjen jakamiseen. Verkostoituminen maiden rajojen yli kiinnostaa, mutta harvalla toimijalla on tarpeeksi resursseja yksin tai valmiita verkostoja.

– Verkostoja kannattaa lähteä aktiivisesti etsimään, Uusilehto kehottaa.

– Varsinkin pienten toimijoiden kannattaa hakea rahoitusta yhdessä varakkaampien toimijoiden kanssa. Kumppanuuden merkitystä ei voi muutenkaan liikaa korostaa.

Hankerahoitusta ja -kumppaneita voi hakea eri tahoilta, mutta muistiin kannattaa laittaa ainakin Opetushallituksen kansainvälistymispalveluiden ohjelmat, joissa on lukuisia erilaisia painopisteitä. OPH järjestää vuosittain kymmeniä seminaareja ja tapahtumia, joiden kautta on mahdollista löytää itselleen hankekumppani.

Todennäköisimmin hanke saa rahoitusta, jos se on suunniteltu huolella ja hankekuvaus muotoiltu ajatuksella. Uusilehto on nähnyt pitkän uransa aikana hyviä ja huonoja hankehakemuksia, mutta niistä erottuu yksi joukko, joka ei lähes koskaan saa rahoitusta.

– Ns. jämähankkeet, jotka eivät ole menneet muuallakaan läpi. Ne eivät yleensä vastaa rahoituskriteerejä kovinkaan hyvin.

Maurin vinkit onnistuneeseen hankehakemukseen:

  1. Räätälöi hanke aina kriteerien mukaan ja varmista, että myös hankekuvaus vastaa kriteerejä. Esimerkiksi nuorisohankkeissa on tärkeää, että käytössä ovat nuoria osallistavat menetelmät. Näytä hankkeen lisäarvo konkreettisesti: mikä juuri siinä on erityisen innovatiivista? Parhaiten kokonaisuus pysyy hallussa, jos hankkeen valitsee oman ydinosaamisalueen ympäriltä.

  2. Keep it simple. Vastaa peruskysymyksiin: kuka tekee, mitä tekee, miksi tekee, mitä hankkeesta jää jäljelle sen loputtua?

  3. Opettele tiivistämään hankkeesi hissipuheeksi, ja tuo hakemuksessa hankkeen punainen lanka esiin. Käytä aktiivisia verbejä, äläkä venytä hakemusta liikaa. Hakemuksesta tulee saada ensisilmäyksellä havainnollinen kuva. ”Arvioitsijana luen aina yhteenvedon ensin, joten siitä pitää käydä heti ilmi, mistä on kyse. Jos tiivistelmä on epäselvä, erinomainen hakemus voi pelastaa sen, mutta keskiverto ei.”

  4. Hanki verkostoja ja hae rahoitusta yhdessä muiden kanssa. Lisätietoa Opetushallituksen kansainvälisistä ohjelmista ja verkostoitumismahdollisuuksista löytyy osoitteesta www.cimo.fi


Teksti ja kuva: Anna Holopainen