Pääkirjoitus: Elämämme diginä
ke 15. maaliskuuta 2017 10.00.00

Julkisuudessa käydään paljon keskustelua siitä, ovatko digitalisaation tuottamat toimintatavat uhka vai mahdollisuus. Keskustelu on siinä mielessä turhaa, että elämme jo keskellä digitalisaatiota ja ihan tavalliset ihmiset käyttävät sähköisiä välineitä monipuolisesti arjessaan. Kysymys on uudistumisen kulttuurista.
Digitaidot ovat kansalaistaitoja, joita ilman on lähes mahdotonta enää selvitä missään elämänvaiheessa. Tämän tunnustaminen ei kuitenkaan merkitse ”antautumista” kaikelle roskalle, manipulaatiolle ja pseudotiedolle, joka leviää somessa valoakin nopeammin. Järjestökentän on sukellettava mukaan uskottavana ja tehokkaana vastavoimana. Keinoäly, virtuaalitodellisuus ja lisätty todellisuus täydentävät ihmisen kykyjä ja poistavat rajoitteita. Järjestöjen vapaaehtoiset, johtajat, muut toimijat ja kouluttajat ovat merkittävä kasvattaja- ja vaikuttajaryhmä, jonka valmiuksia ja taitoja tulee jatkuvasti lisätä digitalisaation kriittiseen ja osaavaan käyttöön.
Ihmisten väliset kasvokkaiset, face-to-face kohtaamiset tulevat olemaan entistäkin arvokkaampia, kun suuri osa yhteistyöstä hoituu digikanavia pitkin. Ne ovat laatuaikaa, jota me kaikki kaipaamme. Järjestötoiminta tarjoaa mahdollisuuden monimuotoiseen yhteisöllisyyteen ja kokemusten jakamiseen sekä lähikohtaamisissa samassa tilassa että digitaalisuutta hyödyntäen.
Sivis koordinoi Digipolku töihin -hanketta, jota toteutetaan yhteistyössä ammatillisen koulutuksen järjestäjien kanssa. Digitaitojen oppiminen tapahtuu yhdistyksissä toimivissa vertaisryhmissä. Maahanmuuttajien lisäksi heikot digitaidot omaavat kantasuomalaiset ovat tervetulleita osallistumaan hankkeen toimintaan.
– Olemme huomanneet, että kaikki digihärpäkkeet eivät mene läpi. Täytyy olla tolkkua, jotta tavoitamme sekä nykyisiä että uusia jäseniä, Suomen Ladun Panu Könönen toteaa tämän lehden jutussa Järjestöt, ottakaa yhteinen digiloikka.
Siviksessä suunnitellaan yhdistystoiminnan MOOCien eli massaluentojen järjestämistä. Miljoona yhdistystoimijaa saavat näin ajanmukaista tietoa vaivattomasti. Myös erilaiset suorat videolähetykset yleistyvät jatkuvasti ja ovat saatavilla kaikille nettiä käyttäville muistuttaa medisuunnittelijamme Jarmo Siira numeron Asiantuntija avaa -jutussa.
Uusi koulutuspäällikkömme Susanna Plathan valittiin 120 hakijan joukosta pitkän ja perusteellisen rekrytointiprosessin jälkeen. Susannan haastattelun voit myös lukea tässä SivisNYTissä.
Digitaalisia lukuhetkiä toivottaen,
Marja Anitta