SivisNyt logo

SivisNyt uudistui

Tutustu uuteen sivustoon >

Asiantuntija avaa: Järjestötoimintaa rohkeasti videolle

ke 15. maaliskuuta 2017 09.59.00

Video on loistava ilmaisukeino, mutta myös viestintätapa. Videon tekeminen on helpompaa kuin koskaan, sillä mobiililaitteilla saa erinomaista kuvanlaatua. Katselemme videoita jatkuvasti paitsi internetin välityksellä tietokoneella ja mobiililaitteilla jatkuvasti, myös perinteisesti televisiosta. Järjestöjen onkin hyvä hallita tämä ilmaisumuoto ja opetella kertomaan maailmalle tapahtumistaan myös elävän kuvan kautta.

Siviksessä videoita on tuotettu tukemaan verkkomateriaaleja ja uutisia. Olemme myös tehneet useita videolähetyksiä erilaisista tilaisuuksista ja koulutuksista. Kuvaustiimi saattaa olla paikalla isojenkin laitteiden kanssa, mutta yhä useammin kuvaus hoidetaan kevyemmillä vehkeillä, kuten mobiililla. Koulutuksissa kannustamme kouluttajia myös kuvaamaan mahdollisuuksien mukaan videoita itse.

Siviksen mediasuunnittelijana pidän järjestötoimijoille videokoulutuksia. Kouluttaessani olen huomannut, että järjestötyöntekijöillä on yleensä paljon ideoita valmiiksi kurssille tullessaan. Lyhyen opastuksen jälkeen tuntuu rohkeutta riittävän myös videon toteuttamiseen ja julkaisuun. On hyvä, että innostus lähtee juuri tarpeesta tuottaa tietynlaista videota, sillä etukäteen suunniteltu video on aina helpompi toteuttaa. Alla vinkkini hyvien videoiden kuvaamiseen!

Ennakkosuunnittelu on laadun tae

Hyvän videon saa muutamalla yksinkertaisella asialla. Kuvaamiseen pätee vanha sääntö: mitään ei voi oppia ilman riittävää harjoittelua. Kameran hallinnan pitää olla rutiinia. Mobiililaitteellakin saa riittävän hyvälaatuista videota, mutta ainoastaan harjoittelemalla kuvaamista ja suunnittelemalla etukäteen. Sanonta hyvin suunniteltu on puoliksi tehty pitää hyvin paikkansa myös kuvaustillanteessa, sillä suunnittelu on kaikessa videontuotannossa jopa tärkeämpää kuin itse kuvaaminen.
 
Ennen kuvaamista mieti ainakin, mitä kuvataan (ja mitä ei), ketä varten video tehdään, mitä sillä halutaan sanoa, missä paikassa tai paikoissa kuvaus tapahtuu ja mitä tehdään, jos olosuhteet kuvaustilanteessa ovatkin huonot.

Editointi on iso osa videoiden tuottamista. Paljon videoita tekevän kannattaa investoida editointiohjelmaan, sillä ammattimaisilla ohjelmilla videoiden leikkaaminen on luonnollisesti helppoa ja nopeaa, kun niiden käytön on opetellut. Monesta mobiililaitteesta löytyy valmiiksi sovellus, jolla editoinnin ja eteenpäin jakamisen voi hoitaa. Myös YouTubessa voi leikata videoita, mutta se vaatii nettiselaimen ja vähän kärsivällisyyttä.

Suora videolähetys vai ennakkoon kuvattu?

Suorat videolähetykset yleistyvät jatkuvasti. Suoria videolähetyksiä voi tehdä sille erikseen tarkoitetuilla palveluilla, mutta toiminto löytyy nykyisin myös esim. Facebookista ja Twitteristä. Oman suoran lähetyksen tekeminen on siis helpompaa kuin koskaan ja sitä kannattaa ehdottomasti - ja rohkeasti - kokeilla! Suora lähetys on tehokas tapa viestiä, sillä se kiinnittää katsojan huomion.

Helpommillaan lähetyksen voi tehdä mobiililaitteella, mutta silloinkin on huomioitava erityisesti kuvauspaikka. Onko kohde riittävän selkeästi esillä? Jos ääni on tärkeässä osassa (erityisesti kun kuvataan puhuvaa henkilöä), on kameran oltava lähellä ja ympäristön hiljainen. Kolmas tärkeä seikka on kuvaustilanteen pituus. Haasteena on akun lisäksi myös kuvaajan kestävyys. Pieni puhelinkin voi tuntua painavalta vartin kannattelun jälkeen, ja se näkyy katsojalle heilumisena kuvassa.

Julkaisuvaihtoehtoja on monia

Siviksessä videoiden julkaisuun käytetään YouTubea. Sieltä video on helposti löydettävissä, ja näkyvyyttä voi tarvittaessa hallita siten, että videoon pääsee käsiksi vain linkin kautta. Opettelemalla YouTuben perusasetukset voi videolle saada runsaasti ekstranäkyvyyttä. YouTube osaa myös automaattisesti ehdottaa erilaisia videoita, jotka liittyvät katsotun videon aiheeseen.

Videoiden tekeminen on varmasti jatkossakin tärkeä taito. Tekniikka muuttuu ja kehittyy, mutta kuvaamisen perusteet eivät. Kannattaa siis rohkeasti tarttua kameraan ja kokeilla kuvaamista. Säännöllinen harjoittelu avaa silmiä aiheelle, ja samalla alkaa itsekin kiinnittää huomiota siihen, miten muut tekevät videoita.


Teksti: Jarmo Siira, Siviksen mediasuunnittelija, insinööri AMK

Kuva: Anna Holopainen