SivisNyt logo

SivisNyt uudistui

Tutustu uuteen sivustoon >

Pääkirjoitus: Työn merkitykselliseksi kokeminen on tärkeää

ma 21. marraskuuta 2016 16.00.00

news picture

Työhyvinvointi on ajankohtainen ja paljon keskustelua herättävä asia. Se koskettaa meitä jokaista työtä tekevää ihmistä. Työpaikat ovat moninaisia ja lisäksi ihmisten yksilölliset odotukset ja toiveet ihanteellisesta ja voimaannuttavasta työyhteisöstä voivat olla hyvin erilaisia. Työn merkitykselliseksi kokeminen ja oman työtehtävän osuus yhteisessä kokonaisuudessa ovat varmasti asioita, joita jokainen arvostaa. Joskus käy niin, että ennen hyviksi koetut käytänteet voivat muuttua jopa työstä koettua iloa estäväksi. Organisaation toimintatapoja ja toimintaympäristön sekä henkilöstön odotusten välistä yhteyttä tulisi tarkastella säännöllisesti.

SOSTEn uuden Järjestöbarometrin mukaan järjestöjohtajien käsitykset ja työntekijöiden käsitykset poikkeavat toisistaan melko paljon. Johtajat arvioivat työntekijöiden tilanteen myönteisemmäksi kuin työntekijät. Vaikka tilanne voi jopa hätkähdyttää, se antaa lähtökohdan kehittämiselle ja yhteiselle avoimelle keskustelulle. Hyvä tavoite olisi, että asiat voitaisiin selvittää ennen kuin juopa kasvaa liian suureksi. Mikä auttaa ja kannustaa ihmisiä tekemään parhaansa ja kokemaan työniloa? Kun jokainen yhteisön jäsen haluaa hakea yhdessä ja erikseen vastauksia tähän kysymykseen, ollaan jo hyvällä alulla. ”Olemme huomanneet, että vain avoimuuden kautta saamme aikaan muutosta. Keskustelemalla syntyy yhteistyötä” toteaa myös Parkinson-liiton toiminnanjohtaja Hanna Mattila.

SivisNYTin teemana on järjestöjen työhyvinvoinnin kehittäminen. Sivis on Osaaminen ja työhyvinvointi järjestötyössä -hankkeessa tuottanut tietoa ja koulutusta sekä asiantuntijaohjausta järjestöille. Artikkeleissa valotetaan useita eri näkökulmia aiheeseen. Asiantuntija avaa -tekstissä Heidi Ristolainen pohtii mitä järjestötyöpaikoille kuuluu ja SOSTEn Riitta Kittilän haastattelussa puolestaan puidaan kykyä kestää muutosta. Pääsemme myös tutustumaan siihen, miten Parkinson-liitossa on kehitetty työhyvinvointia. Teemanumero antaa myös vinkkejä työssä kuormittumisen ehkäisyyn sekä kertoo Osaaminen ja työhyvinvointi -hankkeemme kuulumisia. Kurkista myös lista Siviksen vuoden 2017 koulutuksista sekä vietä hetki Tuokio-klubin syksyisen kiertueen tunnelmissa videon välityksellä.

Pitkästä pimeästä huolimatta iloa ja voimia antavia lukuhetkiä,

Marja Anitta Pehkonen