Osaamismerkit houkuttelivat uusia oppijoita
pe 28. lokakuuta 2016 10.00.00
Sotilaskotiliitto ja Martat ottivat osaamismerkit käyttöön toissa vuonna. Viesti sähköisestä osaamisen tunnustamisesta on otettu vastaan myönteisesti. Osaamismerkkien näkyvyys on tuonut hyvää tullessaan.
– Osaamismerkit ovat houkutelleet uusia marttoja oppimaan. Moni on merkkien kautta kiinnostunut Marttojen koulutuksista ja sitten liittynyt jäseneksi, Marttojen kehitysjohtaja Marjahelena Salonen sanoo.
Osaamismerkkien varsinainen markkinointi on järjestössä aloitettu tänä syksynä. Kiinnostusta on ollut, ja etenkin nuoremman polven opiskelijat liittävät osaamismerkit ansioluetteloihinsa.
– Innostus kasvaa varmaankin pikkuhiljaa. Osaamismerkkien käyttö sosiaalisessa mediassa on toistaiseksi ollut vähäistä, Salonen kertoo.
Osaamismerkin liittämisestä ansioluetteloon on kuitenkin selkeää hyötyä. Esimerkiksi käsityöosaaja-passilla on saanut osan käsityönopettajan opinnoista kuitattua.
– Olemme saaneet kentältä viestiä, että ihmiset haluavat tunnustaa osaamistaan ja kertoa, mitä ovat saaneet aikaan vapaa-ajallaan ja harrastuksissa.
Taustalla Marttojen opintouudistus
Martat uudistivat opintotoimintaansa vuonna 2010. Silloin koulutuksiin otettiin käyttöön opintopisteet. Samalla luotiin selkeät kriteerit ja mitoitus. Uudistus helpotti myös osaamismerkkien perustamista.
– Marttojen opintotoimintaa toteuttaa 15 piiriä ympäri Suomea, ja siksi täytyy olla yhtenäiset kriteerit. Nyt kaikilla oppijoilla on samat mahdollisuudet, Marjahelena Salonen toteaa.
Jatkossa uusia osaamismerkkejä rakennetaan pääsääntöisesti isompiin opintokokonaisuuksiin. Kursseista saa jatkossakin opintopisteitä, mutta ei aina osaamismerkkiä.
Sotilaskotiliitossa intoa kasvatellaan
Sotilaskotiliiton järjestösihteeri Pia Ojala innostui osaamismerkeistä Opintokeskus Siviksen hankkeessa vuonna 2014. Hänen mielestään osaamismerkkien idea on oivallinen: kuka tahansa rivijäsen voi saada tunnustuksen omasta osaamisestaan.
Sotilaskotiliitolla on nyt käytössään viisi osaamismerkkiä. Niiden kysyntä on kuitenkin ollut hieman odotettua vaisumpaa.
– Sähköiset osaamismerkit ovat yhä vieraita suurelle osalle jäseniämme, Pia Ojala sanoo.
Hänen mukaansa osaamismerkkien kehittämistyö kuitenkin jatkuu ja uusiakin merkkejä luodaan. Ojala toivoo, että eri järjestöjen yhteisten merkkien kehittämistä jatkettaisiin.
– Yhteiskäytössä voisi olla useampiakin osaamismerkkejä, jotta jokaisen järjestön ei tarvitsisi keksiä samoja merkkejä. Opintokeskus Siviksen jäsenjärjestöillä on jo yhteiskäytössä puheenjohtajamerkki ja työn alla sihteerimerkki.
Ojala ehdottaa lisäksi valtakunnallista tiedotuskampanjaa, jotta osaamismerkit tulisivat tutuiksi eri järjestöjen jäsenille.
– Lisäksi osaamismerkkien teknistä käytettävyyttä tulisi parantaa, jotta merkki olisi helppo jakaa sosiaalisessa mediassa tai liittää sähköiseen ansioluetteloon.
Teksti: Tia Yliskylä
FAKTAT
Marttaliitolla 14 osaamismerkkiä 
Taitoavaimet 1,2 ja 3
Erikoisavain
Harrastusmerkit: kodinhoito, kotipuutarhanhoito, naiset ja kehitys, ruoka ja ravitsemus, luonnonyrtit
Osaajapassit: järjestötoiminta, puutarha ja ympäristö, käsityö ja sienet
Sotilaskotiliitolla viisi osaamismerkkiä 
Osaamismerkit: Jäsenrekisteriosaaja, Sotilaskotitoiminnan perusteet, Sotilaskotitoiminnan maasto-osaaminen ja Vuorovaikutusosaaja
Lisäksi yhteiskäytössä Opintokeskus Siviksen jäsenjärjestöjen Puheenjohtajan osaamismerkki