SivisNyt logo

SivisNyt uudistui

Tutustu uuteen sivustoon >

Tuokio-klubin Liikemiehet löivän kaiken leikiksi

ke 28. syyskuuta 2016 08.30.00

news picture

– Lähtökohtana oli tuoda taiteen keinoin esiin leikin merkitystä kaiken ikäisten arjessa. Tähän pyysin muusikoiden avuksi koreografi Hanna Brotheruksen. Lopputuloksena koreografi, ammattisoittajat ja minä tuottajana sekä juontajana pääsimme leikkimään sydämemme kyllyydestä yleisön edessä, kertoo Siviksen kulttuurisuunnittelija Oskari Mänttäri.

Päällimmäisenä mieleen Oskarille jäi porukan poikkeuksellisen hyvä yhteishenki. Se varmasti välittyi myös yleisölle. Innostusta ei voi teeskennellä; esiintyjillä oli oikeasti hauskaa yhdessä ja yleisö nauroi mukana Liikemiesten kanssa. Oleellista jo ryhmän kokoamisvaiheessa oli se, että kaikki olivat sopivia tyyppejä, mutta he eivät olleet ennen työskennelleet yhdessä. Oskari kertoo, että mukana oli rutkasti hyvää tuuria, mutta hän on myös äärimmäisen ylpeä omasta onnistumisestaan ryhmän yhdistäjänä. Ja todella hyvästä syystä: vahvojen taiteilijapersoonallisuuksien yhteensovittaminen ei välttämättä aina suju suunnitelmien mukaan.

Kiertueella aina sattuu ja tapahtuu. Liikemiestenkin esitys eli koko kiertueen ajan niin, että pieniä säätöjä ja kommelluksia tapahtui loppuun asti.

– Hauskin muisto tästä liittyy kuitenkin jo mainitsemaani porukan yhteenhioutumiseen. Esiintyjillä kuten kaikilla muillakin on omat arjen murheensa. Puhuimme yhdessä kiertueen lopulla vielä siitä, miten tämä tuotanto ja ryhmä on antanut tekijöille voimia  suurempiinkin sotkuihin muualla, avaa Oskari.

Kysyessäni kulttuurisuunnittelijaltamme mikä leikki Liikemiehet olisi, vastaus on selkeä ja ytimekäs: vapaata anarkiaa laillisuuden rajoissa.

Liikemiehet saivat kiertueen aikana innostuneen vastaanoton. Välittömin palaute tuli tavan mukaan yleisössä olleilta lapsilta pitkin esitystä hersyvänä nauruna ja Oskarin mieleen jääneenä kovaäänisenä kommenttina ”Noi on tosi taitavia”. Myös aikuiset ääneen nauroivat ja kiittelivät jälkeenpäin hauskaa esitystä. Mitä me kaikki sitten voisimme oppia Liikemiesten hillittömän vapautuneesta elämänasenteesta?

– Nyt kaikki kokeilemaan samaa asennetta töissä ja kotona. Kaikkea kannattaa kokeilla rohkeasti leikkien, vaikkei onnistumisesta ole mitään takeita. Hyvää se tekee aivan varmasti omalle ja läheisten mielelle, mutta usein myös työn tuloksille. Uudistukset eivät synny väkisin puurtamalla, tiivistää Oskari Mänttäri.

Seuraavassa SivisNYTissä luvassa tunnelmia Tuokio-klubin kiertueelta videon muodossa. 

Teksti: Sanni Roinevirta (Oskari Mänttärin haastattelun pohjalta) 
Kuva: Jarmo Siira