SivisNyt logo

SivisNyt uudistui

Tutustu uuteen sivustoon >

Pääkirjoitus: Vertaisoppiminen valmistaa järjestötoimintaan

ke 28. syyskuuta 2016 11.30.00

news picture
Vertaisuus auttaa monessa. Stipendillä palkittiin ryhmänä Varsinais-Suomen pelastuskoirien hälytysryhmä. Yksilöstipendeillä muistettiin viittä ryhmien vetäjää: SLE:tä sairastavat, pääkaupunkiseudun kansantanssiryhmä, SPR:n Kurikan ensiapukerho, Helsingin Poliisilaulajat, Toivakan kirkonkylän Martat sekä Oulun Karjalaseuran Käköset -kuoro.
 
Vertaisopintoryhmissä näkökulma on erilainen kuin opintojaksoissa, jotka ovat asiantuntijavetoisia koulutuksia. Vertaisopintoryhmät edustavat omaehtoista opiskelua ”puhtaimmillaan”. Siviksen juuret ovat vahvasti kaksi- ja kolmekymmenluvuilla kansan sivistystarpeisiin käynnistyneessä opintokerhotoiminnassa. Opintokerhojen alkutaipaleella ryhmät saivat vuosittain valtakunnalliset materiaalit ja ohjeet toiminnalleen. Nykyisin vertaisopintoryhmät kokoontuvat harjoitellakseen, oppiakseen ja selvittääkseen yhdessä eri lähteistä ja eri tavoin niitä asioita, jotka ryhmän jäseniä yhdessä kiinnostavat. Vertaisopintoryhmät ovat ”erikoistuneita” tiettyjen vapaaehtoistehtävien ja kiinnostuksensa kohteiden saralla.
 
Sivis haluaa jatkossakin kannustaa ja tukea jäsenjärjestöjensä vertaisopintoryhmien toimintaa, vaikka erillistä valtionrahoitusperustetta ne eivät enää tuotakaan.
 
Syyskuun SivisNYTin numero esittelee vertaisopintoryhmätoimintaa useasti eri näkökulmasta. Asiantuntija avaa -kirjoituksessa Lea Lihavainen pohtii vertaisoppimisen elämänlaatua parantavaa vaikutusta. Pääsemme kurkistamaan Suomen Laulajain ja Soittajain Liiton, Sulasolin vertaisryhmätoimintaan ja yhteisöllisyyteen. Kuulemme myös Helli Suomisen stipendin saaneiden kokemuksia vertaisoppimisesta videoiden muodossa. 
Kulttuurisuunnittelijamme Oskari Mänttäri kertoo meille syyskuun Tuokio-klubin kiertueen tunnelmista ja esittelemme teille uuden taloussuunnittelijamme Annamari Liliuksen. 
 
Värikästä syksyä toivotellen,
 
Marja Anitta Pehkonen