Tueksi menetelmiä ja materiaalia
Tässä on treffien toteutuksen tueksi erilaisia menetelmiä ja materiaaleja, joihin on viitattu sisältösuunnitelmassa. Voit kouluttajana valita niistä itsellesi sopivat ja soveltaa niitä parhaaksi katsomallasi tavalla.
Ryhmänjakomenetelmiä:
- Perinteinen jako (niin moneen kuin ryhmiä tarvitaan). Jakamisen voi aloittaa vallitsevan istumajärjestyksen mukaan. Tai voit laittaa ryhmän uuteen järjestykseen esimerkiksi jono pituusjärjestyksen, kokemuksen, syntymäkuukauden, hiusvärin mukaan, jonka jälkeen jako.
- Vierustoverin/takanaolevan/vähiten tutun kanssa kanssa pariksi
- Homogeeniset ryhmät eli samanlaiset ryhmät (samanvärinen vaate, asuinpaikka/alue, sisarusten lukumäärän, käden elämänviiva jne.)
- Heterogeeniset ryhmät eli jokaisessa ryhmässä on yksi kutakin väriä, vähintään x-määrällä jotain raidallisista/ruudullista, eri ikäisiä
- Etsi pari/ryhmä, jolla
- on mahdollisimman samanlainen peukalo/kengät/korva/auto
- jonka selässä on sama kuvio (kolmio/neliö/ympyrä). Kouluttaja on asettanut kuvan osallistujien selkään.
- jolla on sinun tavuun sopiva tavu, jolloin niistä muodostuu järkevä sana. Kouluttaja on tehnyt etukäteen sopivia sanoja, jotka on kirjoittanut tavuttain eri lapuille.
- palanen samasta postikortista. Kouluttaja on leikanut postikortteja osiin ja jakanut ne osallistujille
- on sama eläimen kuva vain ääntelemällä kuten kuvan eläin
Ryhmäytymiseen ja tutustumiseen:
- Fiiliskortti tai –esine tai –kirjain
- Kouluttaja laittaa esille erilaisia kuvia/esineitä/kirjainkortteja ja pyytää osallistujia kertomaan valitulla kuvalla/esineellä/kirjaimella esimerkiksi aamun fiiliksen, mitä ajattelee päivän teemasta, mitä toivoisi oppivan tänään, millainen fiilis päivästä jäi.
- Kortteja ja kuvia käytettäväksi:
Hymiökortit: Leikkaa ja laminoi itsellesi hymiökortit
Kehitysvammaisten tukiliiton MAHTI-kortit
Suomen Mielenterveysseuran kortteja
- Jana
- Kouluttaja pyytää opiskelijoita muodostamaan keskelle koulutustilaa kuvitteellisen janan. Janan päät nimetään sisällöllisellä kysymyksellä, tai esimerkiksi kysymyksellä: Tiedän paljon tästä asiasta, Tiedän vähän tästä asiasta. Janalle voi tehdä myös kuvitteellisen asteikon 1-10, jolloin voidaan kysyä (aiheeseen liittyviä tai ilmapiiriä vapauttavia helppoja) kysymyksiä ja osallistujat itsearvioivat oman osaamisensa asiassa ja asettuvat sen mukaan janalle. Lisävinkki: Paljon tietävät/oman osaamisensa korkealle arvioineet voivat toimia apuopettajina. Tai he voivat muodostaa oman ryhmän, ja heille annetaan omia tehtäviä (kertaus tai uutta asiaa) opetuksen aikana.
- Mitä paitasi kertoo sinusta?
- Osallistujat kertovat esittäytymisen yhteydessä omasta päällään olevasta paidasta.
- Koulutustilan kalustejärjestelyllä on paljon merkitystä ryhmäytymisen ja tutustumisen sekä koulutuksen vuorovaikutuksen kannalta.
Palautekeskusteluun:
- Ajatukset talteen (lisää aktivoivat menetelmät matskuun)
- Pikkulapuille jokaiselta 3 ideaa jonka sai kurssilta. Nämä liimataan ideaseinälle. Ideat lapuille. 1.uusi asia, jonka hoksasin. 2. asia, jonka aion ottaa käytäntöön omassa toiminnassa 3. asia, jota aion kehittää omassa toiminnassa. Lappujen ideaseinät joissa otsikot: Uusi asia, otan käyttöön, kehitän. Nostetaan ideaseinältä esille muutama hyvä idea ja sanotaan näkemiin.
- Peukkupalaute
- Osallistujat nostavat peukun ylös fiiliksensä mukaan: peukku ylös = hyvä fiilis, peukku sivulle = ihan ok, peukku alas = no jaa.
Oppimiseen:
- Näyttelykävely
- Asiantuntijaryhmät: Osallistujat työstävät annetusta teemasta posterin fläppipaperille käyttäen hyväksi saamansa materiaalia ja kokemustansa. Valmiit fläpit kiinnitetään seinälle.
- Näyttelykävelyryhmät: jokainen osallistuja tutustuu kaikkiin fläppeihin siten, että fläpin tehnyt asiantuntija kertoo ja vastaa oman aiheeseensa liittyviin kysymyksiin.
- Oppimiskahvila (Learning cafe)
- Koulutustila jaetaan kahvilan pöytiin. Jokaiseen pöytään tulee iso fläppipaperi/kertakäyttöinen pöytäliina, kasa värikyniä ja mahdollisesti kahvia. Opiskelijat jaetaan pöytiin ja pöydille valitaan isäntä. Jokaiselle pöydälle annetaan koulutuksen aiheeseen liittyvä eri keskustelutehtävä. Pöydät keskustelevat omasta aiheestaan ja kaikki pöydän ääressä istuvat voivat kirjoittaa ja piirtää paperiin. Kun aika on loppu, vaihtavat kaikki paitsi isäntä pöytää. Paperi jätetään pöydälle. Uudessa pöydässä käydään ensin isännän johdolla läpi, mitä edellinen ryhmä keskusteli. Tämän jälkeen aloitetaan uusi keskustelu, jossa aihetta työstetään eteenpäin. Keskustelun aikana kirjoitetaan ja piirretään ajatuksia ylös paperiin. Kun kaikki pöydät on käyty läpi, voivat opiskelijat istua oman pöytänsä ääreen ja isäntä kertoo heille, mitä aiheesta on keskusteltu. Kouluttaja voi vetää yhteen käydyt keskustelut.
Virtuaalisia valkotauluja/fläppitauluja:
Padlet-seinä = Padlet on nettiselaimella toimiva virtuaalinen seinä/liitutaulu, jonne osoitteen saanut voi helposti kirjoittaa omat kommentit. Luo oma seinäsi ilmaiseksi osoitteessa padlet.com. Opiskelijat voivat kirjoittaa seinälle kun heillä on osoite tiedossa.
Flinga = Flinga on nettiselaimella toimiva valkotaulu, jonne olla voi yhdessä ja samanaikaisesti tehdä vaikkapa käsitekarttoja, esityksiä, sekä kerätä ja lajitella ideoita. Mukaan samalle seinälle pääsee seinän tekijän antamalla avainkoodilla. Luo tunnukset ja tee tauluja täällä.