Yhdistystoimija-opiskelumateriaali

Oletpa luottamushenkilö, vapaaehtoinen, työntekijä tai kouluttaja, saat Yhdistystoimija-verkkomateriaalin kautta perustiedot ja taidot, joita tarvitaan yhdistyksen tai pienen järjestön toiminnan pyörittämisessä.

Yhdistystoimija-materiaaliin sisältyy viisi eri jaksoa, jotka käsittelevät yhdistyshallintoa, taloushallinto, varainhankintaa, viestintää ja riskienhallinta. Jaksot koostuvat keskeisestä tiedosta, tapausesimerkeistä ja tehtävistä, joiden avulla voit testata osaamisesi. Yhden jakson opiskeluun kuluu aikaa noin 1–1,5 tuntia. Jakson suoritettuasi voit hakea digitaalista osaamismerkkiä, jolla voit helposti osoittaa osaamisesi muille.

Verkkopohjainen materiaali mahdollistaa itsenäisen perehtymisen yhdistystoiminnan eri aiheisiin ajasta ja paikasta riippumatta tietokoneella ja mobiililaitteilla. Materiaali soveltuu erinomaisesti myös yhdistysten omien koulutusten perustaksi. Voit käyttää materiaalia esimerkiksi ennakkomateriaalina koulutuksissa tai voit luoda kokonaisen koulutuksen tai vertaisopintoryhmän sen ympärille. Kokoa ryhmä, pyydä heitä suorittamaan yksi jakso Yhdistystoimijasta, jonka jälkeen kokoonnutte keskustelemaan aiheesta ja pohtimaan esille nousseita kysymyksiä sekä oman yhdistyksenne käytäntöjä.

Yhdistystoiminnan perusasioiden tunteminen vapauttaa energiaa ja aikaa varsinaiseen toimintaan. Lähde rohkeasti mukaan kokeilemaan ja ota yhdistystoiminta haltuun uudella tavalla! Alla on esitelty materiaaliin sisältyvät jaksot. Linkeistä pääset opiskelemaan kutakin teemaa käsittelevää materiaalia.

Yhdistyshallinto

Käy alkajaisiksi läpi yhdistyshallinnon perusasiat! Opit hallituksen vastuut ja tehtävät ja perehdyt siihen, millaista on tehokas hallinto. Olitpa sitten yhdistyksen luottamushenkilö, työntekijä tai vapaaehtoinen, tämä jakso auttaa sinua ymmärtämään, miten yhdistys toimii ja miksi hyvä hallinto on toiminnan edellytys. Siirry opiskelemaan tästä linkistä!

Taloushallinto

Tutustu taloushallinnon perusperiaatteisiin, joiden avulla pienet yhdistykset voivat hoitaa taloutensa ja kirjanpitonsa tehokkaasti sekä raportoida toimistaan. Jakson suorittamalla talousasioita tuntematonkin saa valmiuksia yhdistyksen talouden hallintaan. Siirry opiskelemaan tästä linkistä!

Varainhankinta

Tämän jakson suoritettuasi ymmärrät toiminta-ajatuksen ja tavoitteiden määrittelyn merkityksen varainhankinnassa, hahmotat eri rahoituslähteet sekä osaamisen ja resurssit, joita onnistunut varainhankinta vaatii. Siirry opiskelemaan tästä linkistä!

Viestintä

Miten viestiä yhdistyksen toiminnasta, tavoitteista ja työn vaikutuksista? Materiaalin avulla opit tunnistamaan viestintäsuunnitelman perusainekset ja räätälöimään viestintää niin, että saavutat haluamasi kohderyhmän kustannustehokkaasti. Siirry opiskelemaan tästä linkistä!

Riskienhallinta

Riskienhallinta on osa hyvää hallintoa yhdistykselle kuin yhdistykselle. Kaikkia ongelmia ei voi täysin välttää, mutta useimpiin riskeihin voi kuitenkin varautua. Tämän osion suoritettuasi tunnet riskienhallinnan perusteet, suunnitelmallisen riskienhallinnan hyödyt ja yksinkertaisen riskienhallintaprosessin vaiheet. Siirry opiskelemaan tästä linkistä!

Tutustu Yhdistystoimija-opiskelumateriaaliin: Yhdistystoimija-opiskelumateriaalin esittelyvideo

Yhdistystoimija-materiaali on tuotettu Erasmus+ -rahoitteisessa SCOPE-hankkeessa. Tutustu myös hanketutkimuksen tiivistelmään, jossa tarkastellaan Yhdistystoimija-materiaalin pilotointeja.

Yhteyshenkilö Opintokeskus Siviksessä:

Annika Tahvanainen-Jaatinen

asiantuntija

Koulutuksen ja järjestötoiminnan kehittäminen, aluetyö Varsinais-Suomi ja Satakunta

Lähetä sähköpostia