VolExpo avartaa vapaaehtoistoiminnan johtajien työkalujen valikoimaa

Vapaaehtoistoiminnan johtaminen ja ohjaaminen on ala, johon harva tutkintokoulutus suoraan valmentaa. Ohjaajat tarvitsevat vahvaa osaamista ja jatkuvaa osaamisen kehittämistä. Tarpeeseen on vastattu yksittäisissä järjestöissä ja runsailla hankkeilla, mutta käytännöt eivät leviä ja hanketuotteet unohtuvat. 

Volunteering Management Expedition -hanke eli VolExpo jäljittää ja kerää vapaaehtoisten johtamiseen ja ohjaamiseen ympäri Eurooppaa luotuja työkaluja ja menetelmiä, kokeilee niitä elävässä elämässä ja levittää parhaat eteenpäin.

Hankkeessa keskitytään neljään osaamisalueeseen, joiden ennakoidaan olevan vapaaehtoistoiminnan johtajille erityisen tärkeitä tulevaisuudessa: 

 • Prosessien johtaminen (projektityö, ajanhallinta jne.) 
 • Ihmisten johtaminen (ohjaus, koordinointi, ristiriitojen ratkaisu jne.) 
 • Viestintä (sisältää sosiaalisen median käytön sekä vapaaehtoisten johtamisen digitaidot)
 • Yhteistyö (vapaaehtoisten, kollegoiden, muiden organisaatioiden, tiedotusvälineiden jne. kanssa). 
   

Tavoitteena on vahvistaa vapaaehtoisten johtajien ja ohjaajien taitoja menestyä tehtävässään. Hankkeessa kerätään heidän työnsä tueksi luotuja työkaluja ja menetelmiä, tutustutaan niihin verkossa opiskellen ja testataan niitä käytännön toiminnassa. Työkaluja ja menetelmiä kerätään Euroopan eri maista ja niitä jaetaan tiiviiden verkkokurssien eli ”löytöretkien” (expeditions) avulla. Parhaat menetelmät käännetään hankkeen kumppanimaiden omille kielille. Hankkeen aikana toteutetaan myös menetelmäkurssi  ja sen jälkeen menetelmien testausjakso omassa arjessa. VolExpon lopputuote on verkkosivustona toteutettava menetelmäpankki vapaaehtoistoiminnan johtajille. 

VolExpo-hankkeen uutuusarvo on pedagogisessa mallissa, jossa yhdistellään webinaareja, itsenäistä opiskelua, käytännön kokeilujaksoja ja vertaisoppimista verkossa. Jos kokeilu osoittautuu onnistuneeksi, tästä pedagogisesta mallista on paljon hyötyä monenlaisissa kehittämishankkeissa, joiden tavoitteena on levittää ja jalkauttaa jokin uusi toimintatapa käytäntöön.

Tule mukaan kouluttautumaan ja kehittämään vapaaehtoisten johtamista!

Toimitko vapaaehtoisten johtajana tai ohjaajana? Oletko kiinnostunut löytämään uusia työkaluja ja kehittämään osaamistasi? Liity mukaan vapaaehtoisten johtamisen löytöretkille!
 

Voit osallistua seuraavilla tavoilla:

 1. Kerro meille käytössäsi olevista tai sinua kiinnostavista vapaaehtoisten johtamisen työkaluista ja menetelmistä. Jos sinulla on mielessäsi kiehtova työkalu tai menetelmä, vinkkaa siitä meille. (kommentointi on päättynyt)
 2. Osallistu yhdelle tai useammalle verkkokursseille, joissa käsitellään vapaaehtoisten johtamisen työkaluja ja menetelmiä eri puolilta Eurooppaa. (verkkokurssit ovat päättyneet)
 3. Lähde menetelmäkurssille Puolaan ja testaa sen jälkeen työkaluja käytännössä omassa arjessasi. Toivomme, että keräät vapaaehtoisilta myös palautetta ja osallistut virtuaalitapaamisiin muiden osallistujamaiden vapaaehtoisten johtajien ja ohjaajien kanssa. HUOM. Kurssi on siirtynyt verkossa toteutettavaksi 9.-11.3.2021. Lisätietoa kurssiesitteessä
 4. Lisäksi voit osallistua kommentoimalla hankkeen aikana koottua vapaaehtoisten johtajien ja ohjaajien työkalukokoelmaa. Ota yhteyttä sähköpostilla!
   

Osallistuminen on mahdollista yhdellä tai useammalla tavalla, voit liittyä mukaan nyt heti tai myöhemmin. Seuraa ilmoittelua!

Verkkokurssit

Verkkokursseilla keskitytään vapaaehtoisten ohjauksen eri puoliin: kevätkaudella 2020 esimiestyöhön ja hallintoon, syyskaudella 2020 viestintään, vuorovaikutukseen ja yhteistyötaitoihin. Molemmista aiheista järjestetään kaksi toteutusta. Kevään kursseista vastaa partnerimaa Bulgaria ja syksyn kursseista Latvia. Kurssien kielenä on englanti ja ne ovat osallistujille maksuttomia. 

Verkkokursseihin sisältyy kolme osaa: 

 1. Yksituntinen webinaari, jossa esitellään työkaluja ja menetelmiä.
 2. Noin kahden viikon jakso, jonka aikana osallistujat voivat tutustua erilaisiin työkaluihin Itslearning- ympäristössä sekä keskustella toistensa kanssa.
 3. Tunnin pituinen verkkoklinikka (webinaari), jossa osallistujat voivat esittää kysymyksiä, jakaa kokemuksia ja keskustella.
   

Verkkokurssin osallistujana

 • Opit käyttämään vapaaehtoisten ohjaamisen, johtamisen ja koordinoinnin menetelmiä ja työkaluja, joita on koottu Euroopan eri maista (Bulgaria, Italia, Latvia, Portugali, Puola, Romania, Suomi, Turkki ja Unkari).
 • Tutustut eurooppalaisiin kollegoihin eli muihin vapaaehtoisten johtajiin ja ohjaajiin.
 • Saat vaikuttaa siihen, mitkä työkalut ja menetelmät käännetään suomeksi myöhemmin hankkeen aikana.
 • Samalla pääset perehtymään opiskelijan roolissa ItsLearning-verkko-oppimisympäristöön ja voit hyödyntää kokemusta järjestösi mahdollisten verkkokoulutusten kehittämisessä.

 

Kurssit soveltuvat vapaaehtoisten johtajille, ohjaajille ja koordinaattoreille (sekä palkkatyöntekijöille että vapaaehtoisille) kansalaisjärjestöissä, seurakunnissa ja muissa yhteisöissä.
 

Tervetuloa mukaan!

 

Hankkeen kesto: 2019 - 2021

Hankekumppanit: 
•    Puola: Akademia Humanistyczno-Ekonomiczna w Łodzi (AHE)
•    Italia: Cooperazione Paesi Emergenti (C.O.P.E.)
•    Latvia: Foundation for Society (Fonds Sabiedrībai, FS) 
•    Bulgaria: Aspekt - Management i Mezhdukulturni Otnosheniya 
•    Romania: Asociatia Centrul European pentru Integrare Socioprofesionala ACTA
•    Portugali: Kerigma - Instituto de Inovação e Desenvolvomento Social de Barcelos
•    Turkki: Büyük Ortadoğu Sağlık ve Eğitim Vakfı (BOSEV)
•    Unkari: Tudás Alapítvány 

Lisätietoja:
Hankkeen Facebook-sivu

VolExpo SivisNYTissä:

 

Yhteyshenkilöt Opintokeskus Siviksessä:
 

Eeva Jeronen

asiantuntija

Koulutuksen ja järjestötoiminnan kehittäminen, perustaidot, aluetyö Pirkanmaa, Keski-Suomi, Kanta- ja Päijät-Häme

Puh. 040 717 7015

Lähetä sähköpostia

Sirpa Sulku

asiantuntija

Verkkokoulutuksen ja järjestötoiminnan kehittäminen

Puh. 050 560 5133, Twitter: @sirpasulku

Lähetä sähköpostia