Sivis kehittää ja sanoittaa kolmannen sektorin osaamista

Vaikka yhdistystoiminnan vaikuttavuus syntyy toimijoiden osaamisen tuloksena, ovat resurssit usein kouluttautumisen este etenkin pienissä järjestöissä ja yhdistyksissä. Sivis onkin mukana kehittämässä verkkoon yhdistystoiminnan itseopiskelumateriaalia, joka vastaa koulutustarpeeseen joustavasti ja samalla sanoittaa yhdistystoiminnassa syntyvää arvokasta osaamista.

Mistä on kysymys?

Kolmannen sektorin organisaatioissa eli yhdistyksissä ja järjestöissä työskentelevillä ei useinkaan ole mahdollisuutta osallistua koulutuksiin pitkien välimatkojen, ajan puutteen tai kustannusten takia. Heidän osaamisensa syntyy pitkälti epävirallisen ja -muodollisen oppimisen kautta, jolloin sitä on vaikea tunnistaa ja tunnustaa. SCOPE eli Skills Recognition, Capacity Building, and Professional Education for the Third Sector vastaa näihin haasteisiin verkkokoulutusmateriaalilla, jota jokainen kiinnostunut voi suorittaa paikasta riippumatta sopivana aikana ja omassa tahdissaan. Koulutusmateriaalin teemat ovat yhdistyshallinto, varainhankinta, taloushallinto, riskienhallinta sekä viestintä ja vuorovaikutus.

Digitaaliset osaamismerkit sanoittavat suoraan prosessissa syntyvää osaamista, mikä helpottaa sen tunnistamista ja hyödyntämistä työelämässä. Osaamismerkiessä on määritelty eurooppalaisten tutkintojen viitekehys (EQF) ja niissä hyödynnetään suoraan eurooppalaista taitojen, osaamisen, pätevyyksien ja ammattien luokitusta (ESCO). Tarjolla on siis ammattimainen tapa osoittaa oma osaaminen tunnistetuksi ja tunnustetuksi.

Kiinnostaako testata?

Alkuvuodesta 2020 on mahdollista ilmoittautua itseopiskelumateriaalin toiselle testauskierrokselle (maalis-toukokuu). Testaajat pääsevät kehittämään omaa osaamistaan joustavalla aikataululla ja hankkimaan siitä tunnustuksen - sekä tietenkin vaikuttamaan koulutussisältöihin! Jos omassa järjestössäsi tai yhdistyksessäsi on alle viisi työntekijää, tai toimitte kokonaan vapaaehtoisvoimin, kuulut etsimäämme kohderyhmään, ja toivotamme sinut tervetulleeksi testaamaan ja vaikuttamaan.

Hankkeen kesto: 2018 – 2020

Hankekumppanit:

Irlanti: The Wheel ja An Cosán
Latvia: Civic Alliance – Latvia
Skotlanti: The Scottish Council for Voluntary Organisations
Viro: Estonian Roundtable for Development Cooperation (AKÜ)

SCOPE SivisNYTissä:

Yhteyshenkilöt Opintokeskus Siviksessä

Kirsi Ahonen

asiantuntija

Koulutus- ja järjestötoiminnan kehittäminen, aluetyö Uusimaa ja Kaakkois-Suomi.

Lähetä sähköpostia

Eeva Jeronen

asiantuntija

Hankkeet, koulutuksen ja järjestötoiminnan kehittäminen, aluetyö Keski-Suomi, Kanta- ja Päijät-Häme.

Lähetä sähköpostia