Dialogue in Adult Learning -hankkeesta arjen dialogitaitoja 

Dialogi tunnistetaan tärkeänä tapana estää yhteiskunnan kahtiajakautumista. Mahdollisuudet opiskella dialogitaitoja ja osallistua dialogiin vaihtelevat Euroopassa kuitenkin mm. koulutustason ja työtilanteen mukaan. Suuri osa dialogiin liittyvästä oppimateriaalista on lisäksi suunnattu kouluihin ja nuorille. Tarvitaankin malli, jonka avulla aikuiset voivat omaksua dialogitaitoja arjessa ja osallistua yhteiskunnalliseen elämään.

Dialogue in Adult Learning -hanke (DIAL) kehittää aikuisopiskelijoille soveltuvan dialogimallin, jota voi hyödyntää monenlaisissa tilanteissa mm. yhdistyselämässä. Mallissa dialogitaidot ymmärretään aikuisen perustaitona, jotka mahdollistavat esimerkiksi luku-, numero- ja digitaitojen ohella yksilön osallistumisen yhteiskunnalliseen elämään.

Koulutamme järjestökouluttajia ja muita dialogista kiinnostuneita henkilöistä ohjaamaan ja kouluttamaan arjen dialogitaitoja eteenpäin. Testaamme dialogeja myös eri tilanteissa. Tuloksena saatu dialogi- ja koulutusmalli täydentävät Opintokeskus Siviksen Erätauko-menetelmään liittyvää tarjontaa.

Mitä teemme ja milloin? 

Kehittämme dialogimallia ja vedämme hankekumppaneille työpajoja (syyskuu 2022-toukokuu 2023). Laadimme mallin kouluttajakoulutukselle ja toteutamme pilottikoulutuksia viidessä maassa jokaisen omalla kielellä. Lisäksi kutsumme aikuiskouluttajia verkkokeskusteluun dialogista ja perustaidoista. (toukokuu 2023-helmikuu 2024). 

Testaamme yhteistyössä kurssin käyneiden kouluttajien kanssa dialogia erilaisten ryhmien kanssa (joulukuu 2023-huhtikuu 2024). 

Hankkeen aikana julkaistaan myös uutiskirjeitä, jotka löytyvät kootusti tästä:

Hanke tuottaa seuraavanlaisia hyötyjä

Aiempaa useampi henkilö pääsee kokeilemaan dialogin käymistä ja oppii siihen liittyviä taitoja, kun dialogi viedään osaksi arkea. Erätauko-kouluttajat ja muut dialogista kiinnostuneet henkilöt saavat käyttöönsä uusia menetelmiä ja oppivat uusia asioita esimerkiksi dialogin käymisen esteistä. Dialogitaidot ymmärretään aiempaa paremmin aikuisen perustaitoina.

Kesto

1.9.2022-31.8.2024 

Rahoittaja

Opetushallitus, Erasmus+-ohjelma 

Koordinaattori

Opintokeskus Sivis 

Kumppanit

Italia: Cooperazione Paesi Emergenti. Verkkosivu: https://cope.it/   

Kreikka: European Institute of Local Development. Verkkosivu: https://eurolocaldevelopment.org/  

Puola: Fundacja Centrum Cyfrowe. verkkosivu: https://centrumcyfrowe.pl/en/homepage/  

Slovenia: Glotta Nova. Verkkosivu: http://www.glottanova.com/  

 

Yhteyshenkilöt Opintokeskus Siviksessä

Marion Fields

asiantuntija

Koulutuksen ja järjestötoiminnan kehittäminen, kestävä elämä, aluetyö Uusimaa, Osaamiskeskus Kentauri

Puh. 040 350 4500, Twitter: @marion_fields

Lähetä sähköpostia