Toiminta esiintymistilanteessa

Kuinka viestit kiinnostavasti ja selkeästi esiintymistilanteessa? 

Esiintymistilanteessa kannattaa olla mukana muistio tai muistikortit esityksen sisällöstä (vaikka esitys pohjautusikin PowerPoint-esitykseen). Jos esiintymistilanne liittyy puheen pitämiseen, ei puhetta kannata kirjoittaa sanasta sanaan valmiiksi. Esiintymistilanteessa pitäisi aina välttää lukemista paperista suoraan. Se tekee kuuntelemisesta hyvin puuduttavaa! Oli sitten kyseessä esitelmä, puhe tai koulutus, muista sisällön sisäistämisen tärkeys. Kun olet sisäistänyt sisällön hyvin, se herättää sinussa ajatuksia ja tunteita. Anna noiden tunteiden näkyä ja kuulua. Näin teet esityksestäsi mukaansatempaavan kokonaisuuden. Kun sisältö herättää sinussa tunteita, äänenkäyttösi on monipuolisempaa ja huomaamattasi käytät esimerkiksi erilaisia äänenpainoja- ja sävyjä. 

Muistikortit  

Muistikortit edistävät omin sanoin puhumista ja ovat usein parempi tukiväline kuin muistio tai vihko. Muistikortteja on helppo selata ja niiden avulla voi jaksottaa oman esityksen esim. alku, keskikohta ja loppu. Mieti, minkä kokoinen muistikortti toimisi sinulla parhaiten. Kirjoita itsellesi tukisanoja- ja lauseita sisällöstä sekä toimintaohjeita kuten: muista tauot, katso yleisöä, hengitä, tämä asia fläppitaululle, tässä kohtaa aikaa jäljellä 10 min. jne.

Muistikorteille voit myös kirjoittaa esityksesi alun ja lopun. Etenkin alun voit kirjoittaa sanasta sanaan, jos pelkäät unohtavasi sen jännityksen iskiessä. Suunnittele jokainen kortti helppolukuiseksi ja kirjoita riittävän suurta tekstiä. Vaikka käytät muistikortteja, muista silti katsekontakti yleisöön.

Viestintä esiintymistilanteessa 

Alla olevaan listaan on koottu erilaisia ohjeita, jotka kannattaa huomioida esitystä pitäessä.

  • Tutustu yleisöösi niin paljon kuin mahdollista ennen omaa esitystäsi. Kuljeskele yleisön joukossa kahvitauoilla ja jututa heitä. Kun esityksesi alkaa, voit tunnistaa yleisöstä jo sinulle tuttuja kasvoja. Älä kuitenkaan kohdista katsekontaktia esityksessäsi ainoastaan tuttuihin kasvoihin, vaan huomioi kaikki tasapuolisesti.
  • Panosta erityisesti ensimmäiseen minuuttiin. Ensimmäiset lauseet kannattaa miettiä etukäteen. Hyvä startti antaa itseluottamusta jatkolle!
  • Katsekontakti on kaiken lähtökohta. Tätä tehostaaksesi voit hyödyntää liikkumista salissa. 
  • Käytä selkeää yleiskieltä. Avaa yleisölle käyttämäsi avainkäsitteet (esimerkiksi sen, mitä järjestössäsi tarkoitetaan sanalla tukihenkilö tai vapaaehtoinen).
  • Vältä turhia sivistyssanoja.
  • Pidä taukoja. Muista, että tauko tuntuu itsestä pidemmältä kuin osallistujista. Tauot antavat sinulle mahdollisuuden miettiä sanottavaasi ja osallistujille aikaa prosessoida kuulemaansa. Muista pitää äänettömiä taukoja. Tämä tarkoittaa, että kestät hiljaisuuden etkä täytä sitä öö, ää, siis, tuota täytesanoilla.
  • Kiinnitä huomiota puheen nopeuteen ja rytmiin. Voit puhua välilla hitaammin ja painottaen tärkeitä sanoja. Puheen rytmin vaihtelut ylläpitävät osallistujien mielenkiintoa ja tekevät esityksestä kiinnostavan kuunnella. Ole tarkkana, ettet puhu liian nopeasti. Etenkin jännittäessä tämä saattaa tapahtua. 
  • Muista äänenvoimakkuuden vaihtelut: äänenvoimakkuutta vaihtelemalla voit tuoda esitykseesi eloa. Muista, hiljaa puhuminen toimii tehokeinona.  
  • Tiedosta äänenpainojen merkitys. Tehosta viestiäsi huomioiden nämä.
  • Varmista, että kaikki todella kuulevat sinut. ”Kaikki varmasti kuulevat minut ilman mikrofonia” on usein väärä tulkinta oman äänen kantavuudesta. Käytä mikrofonia aina isommille joukoille puhuessasi.