Omaan esitykseen liittyvät haasteet

Oma tietokone hajoaa tai esitystekniikka ei toimi.

Ratkaisu:Tähän voit varautua tallentamalla esityksen johonkin pilvipalveluun. Kannattaa aina myös olla mukana paperiversio esityksestä. Tärkeintä on säilyttää rauhallisuus ja kyky improvisoida tilanteessa. Osallistujat kannattaa laittaa miettimään jotain kysymystä sillä aikaa kun vaihdat tietokoneen tai teknistä vikaa korjataan. Jos mahdollista, testaa tekniikan toimivuus aina etukäteen.

Esitystilanteessa oma ääni värisee ja on vaikea saada happea.

Ratkaisu: Lisää osallistujien toimintaa (esitä heille esim. ongelma pohdittavaksi pareittain) tämän aikana hengitä syvään ja rauhoita itseäsi. Haukottelu avaamalla suu mahdollisimman isoksi auttaa rentoutumiseen. Tee se kuitenkin niin, ettei yleisö huomaa. Ota mukaan itsellesi muistilappu, jossa on itsellesi "voimasanoja" tai jokin energiaa lisäävä kuva, joka saa sinut hyvälle tuulelle. Lataa itseesi myönteistä energiaa. Lue lisää vinkkejä täältä.

Et osaa vastata kysymykseen.

Ratkaisu: Tätä tilannetta moni kammoksuu. Sinulla on muutama vaihtoehto: voit suoraa tunnustaa, että tähän asiaan et ole perehtynyt, mutta voit ottaa asiasta selvää myöhemmin tai esim. tauon aikana. Voit esittää kysymyksen yleisölle, näin saat lisää pohdinta-aikaa itsellesi. Voit pyytää osallistujaa vielä toistamaan kysymyksen ja varmistaa näin, että olet ymmärtänyt kysymyksen oikein. 

Huomaat, että sinulla on liikaa asiaa annettuun aikaan nähden.

Ratkaisu: Älä puhu yliajalle, jos et ole täysin varma, että se sopii kaikille. Sinun pitää tehdä nopeita ratkaisuja. Voit kertoa yleisölle ja järjestää käsiäänestyksen sanomalla "Meillä on nyt 15 min.aikaa, kumpi näistä teemoista kiinnostaa teitä enemmän?" Voit lisätä vielä, että kaikki materiaali on kuitenkin saatavissa myöhemmin. Toinen vaihtoehto on, että päätät itse minkä osion jätät pois. Huonoin vaihtoehto on yrittää "runnoa" koko esitys läpi pikavauhtia. Tästä ei hyödy kukaan.