Olosuhteisiin liittyvät haasteet

Alla olevaan listaan on koottu erilaisia haasteellisia tilanteita sekä ratkaisuehdotuksia.

Esitystila on meluinen esim. remonttimelu tai muualta kuuluva hälinä

Ratkaisu: Etukäteen kannattaa kysyä, mitä muuta on meneillään muissa kokoustiloissa samaan aikaan. Käytä mikrofonia ja tiivistä osallistujajoukkoa lähemmäksi sinua. Pidä huoli, että ovet ovat kiinni. Pienikin melu voi haitata osallistujien keskittymistä. 

Koko ohjelman aikataulu on myöhässä ja on sinun vuorosi esiintyä

Ratkaisu: Kommunikoi heti järjestäjän kanssa: haluaako hän sinun lyhentävän puheenvuoroa vai onko ohjelman loppupäässä väljyyttä. Jos sinun pitää lyhentää esitystäsi, älä tee siitä numeroa yleisön edessä. Voit sen sijaan korostaa jäljellä olevaa aikaa: "45 minuutin aikana ehdimme käsitellä seuraavia asioita..." Tauoista ei kannata nipistää aikaa. On parempi, että ihmiset kuuntelevat virkeänä lyhyemmän puheenvuoron kuin nukkuvat pitkän puheenvuoron tauon jäädessä pois.

Olet päivän viimeinen esiintyjä

Ratkaisu: Tämä olisi hyvä tietää etukäteen. Varmista, etteivät esityksesi tärkeimmät asiat ole lopussa. Jos osallistujat ovat joutuneet jo kuuntelemaan paljon, lisää vuorovaikutusta heidän kanssaan. Panosta energiseen aloitukseen. Voit myös hieman liikuttaa osallistujia esim. "Nyt kun ollaan koko päivä istuttu, noustaanpas ylös tuolista vähän venyttelemään ja jaloittelemaan."

Salin istumajärjestys on huono tavoitteesi kannalta

Ratkaisu: Jos esitysaikasi on melko lyhyt, salin istumajärjestystä ei ehkä kannata alkaa vaihtamaan. Ainoastaan jos järjestys estää osan osallistujien näkemisen tai kuulemisen, tällöin kannattaa tehdä muutoksia. Usein on tilanteita, joissa esiintyjä haluaisi osallistujien keskustelevan, mutta istumajärjestyksen vuoksi se on vaikeaa. Tällöin voi hyödyntää aulatilaa tai käytäviä  ja yhdistää tehtävänannon esimerkiksi taukoon. Tämä toimii samalla vireystason nostajana, kun osallistujien pitää liikkua. Jos kyseessä on koulutus, jossa istumäjärjestys on huono tavoitteen kannalta, vaihda tuolien järjestystä käyttäen osallistujia apunasi. Usein järjestyksen vaihtamiseen menee vain muutama minuutti.